{ "title": "Abrak Sığırı", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Abrak-Sigiri-75.jpg", "date": "19.01.2024 23:13:58", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Abrak Sığırı, Ana vatanı Fransa olan bir inek ırkıdır. İri yapılı olan bu hayvan kalın bacaklara sahiptir. Postu kahverenginin tonları arasında değişmektedir. Fransa iklimine uyum sağlayan bu sığır cinsi zamanla melezleme yöntemiyle dünya genelindeki coğrafyada yayılım göstermiştir. Et ve süt verimi açısından ön planda tutulan Abrak sığırı iyi bir şekilde beslenildiğinde erkek olanı 1200 kiloya ulaşır. Dişi olanı ise 750 kilo civarındadır. Senelik süt üretimi 6000 litre kadardır. Dayanıklı yapıya sahip bu sığır hastalıklara karşı dirençlidir. Besi ve mera hayvancılığı için yoğun olarak tercih edilen Abrak sığırı otçul nitelikli besinler ve çeşitli yemler ile beslenmektedir.

Uysal olarak bilinen söz konusu bu sığır aç bırakıldığında asi bir yapıya bürünür. Özellikle günlük su ihtiyacının belirli aralıklarla karşılanması gerekir. Topluca yaşamayı seven bu hayvan ailesine mensup diğer sığırlara zarar gelmemesi için koruma iç güdüsü ile yaklaşım sergiler. İlkbahar mevsiminde taze ot ile beslenen Abrak sığırının sütü yağ oranı bakımından son derece kaliteli bir al alır. Birçok süt ürünlerinin yapılmasına imkân tanıyan bu hayvanın sütünün yanı sıra et lezzeti de hat safhadadır.

Abrak Sığırı Yavrusu

Üreme ile çoğalan Abrak sığırı yavrusunu dünyaya getirdiğinde duygusal anlamda bir bağ kurar. Bu hususta yeni doğan yavru bakıma muhtaç olduğu için bir süre anne sütü ile beslenerek gelişimini tamamlamaya çalışır. Küçük yapılı sevimli Abrak sığırı yavrusu doğduğu andan itibaren birkaç hafta ayakta durmakta zorluk çeker. Beslenme olanaklarının sağlanması yavrunun vücut direncinde artış olması yönünden önemlidir.

Yeşil yapraklı bitkilerle ve sulandırılmış çeşitli yemlerle gıda ihtiyacını gideren Abrak sığırı yavrusu belirli periyotlardaki tarihlerde veteriner hekim muayenesine tabii tutularak sağlıklı gelişimi için takip altına alınır. Böylece sağlıklı bir şekilde büyüyen bu yavru sığır et verimi kalitesini yükseltir. Dış faktörlere ve olumsuz hava koşullarına karşı dayanıksız olan bu yavrunun yaşayabileceği uygun nitelikte bir ortamın hazırlanması hayata tutunması bakımından önemli şartlardandır.
" } ] }