{ "title": "Boynuzlu İnek Balığı", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Boynuzlu-Inek-Baligi-63.jpg", "date": "21.01.2024 02:47:27", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Boynuzlu İnek Balığı, Görünüm itibariyle gözlerinin tam ön kısmında ileriye doğru yönelmiş olan bir çift biraz ufak ve sivri şekilde boynuzları bulunur. Bu balığın vücudunun arkasında ise arkaya doğru yönelmiş olan üç diken çifti dikkat çekmektedir. Boynuzlu inek balığının kafasında ve vücudunda bulunan pullar zamanla değişime uğrayıp, altıgen şeklinde kemiksel levha haline gelmiştir. Bunlar birbirleri ile perçinleyip yüzgeç, göz, çene ile kuyruğun çıktığı yerlerden ayrı olarak, balığın bütün vücudunu kaplayan sert ve hareketsiz olan bir kutu meydana getirir. Boynuzlu inek balığı, her yere beraberinde götürdüğü bu sandığın içinde yaşamaktadır.

Boynuzlu inek balıkları vücutlarının hızlı hareket etme yeteneğini kaybetmiş olsa dahi, renk değiştirme kabiliyetini koruduğu için, bazen lekesiz beyaz bir renkte bürünürler. Bazı zamanlarda ise açık mavi işaretlerle örülmüş bir ağla süslenen esmer ya da kahverengi olurlar.

Boynuzlu İnek Balığının Yapısı

Boynuzlu inek balığı kaplumbağaya benzer şekilde, hareket etmeyen bir kabuk içinde bulunduğu için yine kaplumbağa gibi yavaş bir şekilde hareket eder. Bu balığın ön kısmında sırt ile anüs yüzgeçleri, diğer kısmında ise göğüs yüzgeçleri ile kuyruk bulunması ve yüzgeçlerin yardımı ile su içinde hareket etmesi lazımdır. Ancak bu deniz canlıları sivri ve sağlam dişleri yardımıyla kırdığı mercan kayalarının içinde bulunan diğer küçük yaratıklar ve solucanlarla beslendiği için, avlarının arkasından hızlı bir şekilde yüzmesine ve hareket etmesine pek gerek kalmaz. Bu balığın kabuklarında bulunan solungaçlarında su tuttukları için sudan dışarı çıktıklarında iki saatten fazla bir süre yaşayabilmektedir.

Bu deniz canlılarının ortalama yaşamı 8 sene sürer. Bu balıklar göçebe hayatları olmayan balıklardır. Denizlerde 18–100 metre arası bir derinlikte yaşarlar. Ancak genellikle 50 metrede bulunurlar. Boynuzlu inek balıklarının yetişkin bireyleri tek başına yaşamayı seçerken, genç balıklar ise küçük gruplar halinde bulunurlar.

Boynuzlu İnek Balığının Üremesi

Boynuzluinek balıklar 0.75 mm. Çapında yüzer şekilde yumurta yumurtlar. Bu yumurtalardan iki gün sonra çıkan inek balığı larvaları, bir hafta içerisinde erginlere özgü olan zırhlarını geliştirmeye başlar. Erginliğe erişen boynuzlu inek balıklarının boyu yaklaşık olarak 30 cm'ye kadar uzunlukta olur. Atlantik okyanusunda tropikal enlemlerinin her iki bölgesinde de yaşamlarını sürdürebilir. Görünüş itibariyle çok fazla iştah açıcı olmayan boynuzlu inek balıkları, kendi kabuklarının içinde pişirilir ve oldukça lezzetli olan bir etleri vardır.
" } ] }