{ "title": "Brangus Sığırı", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Brangus-Sigiri-76.jpg", "date": "20.01.2024 00:55:46", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Brangus sığırı, 1900'lü yılların başında Amerika'da bir besici tarafından keşfedilen sığır brahman ırkı sığır ile angus sığırının çiftleştirilmesi ile meydana gelen cins olarak belirtilmektedir. Görünüm olarak oldukça geniş yapılır. Birçok hava şartlarına karşı dayanıklı hayvan olduğu belirtilmektedir. Özellikle angus sığırında bulunan özelliklerin birçoğunu üzerinde barındıran kafkas yapısı ile belirti gösterir. Brahman sığırının da birçok özelliği üzerinde bulunurken; özellikle de zor şartlarda soğuklara karşı dayanıklılığı ve yüksek oranda yavrulama özelliği bulunduğu belirtilmektedir. Brangus sığır da annelik duygusu oldukça yüksektir. Özellikle nemli havalara karşı ve aşırı sıcak havalara karşı oldukça dayanıklı olduğu belirtilmektedir. Diğer hayvanlar aşırı sıcaklarda kilo kaybederken Brangus sığırı gibi kaybetmediği gibi yaz aylarında bile kilo almaya devam ettiği belirtilen sığır ırkları arasında yer almaktadır.

Brangus sığırı özellikleri nelerdir?

İki ırkın birleşimi ile meydana gelen brangus sığırı genellikle siyah renkli ve kırmızı renkli olarak bulunur. Hayvanların genetik yapısı üzerinde oldukça heybetli görüntüsü bulunurken; dişi ve erkeklerinin boynuzsuz olduğu belirtilmektedir. Annelik içgüdüsü ile donatılan brangus sığırının yavrusuna sahip çıktığı, koruyucu bir tavır sergilediği belirtilmektedir. Bütün zorluklara karşı dayanıklı olduğu kanıtlanmıştır. Dolgunluk özelliği oldukça yüksektir. Bakımı kolay olmasının yanı sıra uysal ve sakin yapıda bulunan hayvanlar içerisinde yer alır.

Buzağı ilk doğduğu zaman ağırlığı 40 kilo civarındadır. Bir yaşındaki hali ise 630 kiloyu geçmektedir.

Brangus sığırı bakımı nasıl yapılır?

Besicilik içerisinde bakımı kolay olan brangus sığırının gerekli şartlarının sağlanması halinde oldukça kar hacmi bulunan yatırım olarak tanımlanmaktadır. Açık hava mera alanlarda otlatılması ile hayvanın daha sakin olduğu belirtilirken; ahırcılık alanında gerekli şartların oluşturulması ile beslenmesi mümkündür. Hayvanın dolaşacağı alanın yapılması halinde ahır içerisinde de uygun bakımları yapılarak yetiştirildiği belirtilmektedir. Çoğalması açısından dişi sığırın gebelik süresinde gerekli bakımlarının uygulanmasının ardından yavru buzağı ile çoğalma gösterdiği belirtilmektedir. Gebe kalma özelliği oldukça fazla olması açısından dişilerinin çoğaltılmak için kullanıldığı belirtilmektedir. Süt ve et bakımından oldukça karlı yatırımı olarak gözlenirken; ülkemizde de bazı bölgelerde besiciler tarafından beslendiği belirtilmektedir.
" } ] }