{ "title": "Büyük İnekler", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Buyuk-Inekler-33.jpg", "date": "19.01.2024 18:17:47", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Büyük inekler, oluşumu ve yapısı bakımından oldukça biri olan bu inekler geniş ve kalın bir gövdeye sahiptir. Ayrıca diğer inek türlerinden ağırlık bakımından farklılık gösteren birçok inek türü bulunmaktadır. Bu tür ineklerin büyük olmasının sebebi tamamen genetik yapısı ile alakalıdır. Süt verimleri oldukça yüksek olan inekler et üretme amaçlı da yetiştirilmektedir.

Büyük inekler

Holstein inek: bu inek türünün anavatanı Hollanda ülkesidir. Siyah beyaz ve alaca inek olarak da bilinmektedir. Boyları diğer türlerine göre daha fazla uzundur. Oldukça kalın bir gövdesi olan bu ineğin derileri ince ve yumuşak bir özellik göstermektedir. Bu türün soğuk hava şartlara karşı dayanıklılığı oldukça yüksektir. Sıcak iklimlerde istenilen üretimi sağlayamazlar. Canlı halleri yaklaşık olarak yedi yüz elli ile sekiz yüz kilogram arası değişmekte olan bu ineğin yüksekliği yüz kırk beş ile yüz elli altı santimetre arasında değişmektedir.

Simental ineği: En fazla Avusturya ve Almanya'da yetiştirmekte olan bu inek türünün ana vatanı İsviçre'dir. Boy ve büyüklük bakımından bu inek türü dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Et ve süt üretimi için yetiştirmekte olan bu inek türlerinin başları beyaz bir renktedir. Bedeni kırmızı, beyaz, alaca veya kırmızı lekeler şeklinde değişiklik gösterebilmektedir. Süt verimi yönünden bakılacak olursa yılın üç yüz günü süt verebilmektedir. Bu miktardaki süt üretiminin sağlanması için beslenme ve yetiştirme özellikleri oldukça önemlidir.

Montbelıarde inek: Genellikle Orta ve Doğu Avrupa, İtalya, Avusturya, Doğu Afrika doğu ve Güney Amerika Birleşik Devletleri'nde yetiştirmektedir. Anavatanı Fransa olan bugüne türünün gövde yapısı oldukça geniştir. Renkleri parlak ve kırmızı bir yapıya sahiptir. Ayrıca kırmızı ile beyaz karışımı renklerde de görülmektedir. Kısa boynuzlu ve sakin bir yapıya sahip olan bu inek türünün sağlam bir kas yapısı bulunmaktadır. Oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olan bu inek büyüklüğü bakımından dünya genelinde ilk sıralarda yer almaktadır.

Jersey inek: bu inek türü dünya genelinde büyük ineklerarasında yer almaktadır. Süt üretimi bakımından dünyada adı duyulmuş inekler arasında en ünlü olanıdır. Anavatanı İngiltere ve Fransa olan bu inek türü dünya genelinde yetiştirilmektedir.

İsveç kırmızısı: Anavatanı İsviçre olan bu inek türünün sütçü bir ırk olduğu bilinmektedir. Oldukça geniş ve büyük bir yapıya sahip olan bu ineğin renkleri kızıldır. Karın altlarında ya da arka bacak kısımlarında beyazlıklar görülebilmektedir. Boynuzsuz bir yapıya sahiptirler ve soğuğa karşı oldukça dayanıklıdırlar.

Angus inek: Büyük inekler arasında ilk sırada yer almaktadır. Anavatanı İskoçya olan bu inek birçok ülkede aberdeen angus olarak da bilinmektedir. Bu inek tamamen siyahtır ancak bazıları da kırmızı bir renge sahiptir. Dünya genelinde boynuzsuz ve en büyük inek türleri arasında yer almaktadır. Başı ufak ve alnı geniş bir yapıya sahip olan bu ineğin bedenleri oldukça uzundur. Göğüsleri derin ve geniş olan ineklerin bacak kemikleri kısadır.

Belçika mavisi: Çok büyük bir yapıya sahip olan bu ineğin anavatanı Belçika'dır. Süt verimi düşük olan bu inek türünün et verimi oldukça yüksektir. Kuvvetli bir kas yapısı bulunan bu ineklerin kemik yapıları incedir.

Limusin inek: Anavatanı Fransa olan bu ineğin iri ve sakin bir yapısı vardır. Etli türler arasında yer almaktadır ve kaslı bir yapıya sahiptir. Etleri yağsız ve yumuşaktır. Kafa yapısı ve boyun kısmı oldukça geniştir. Uzun bir bedeni olan inek türünün canlı ağırlığı yaklaşık olarak bin iki yüz kilogramdır. Renkleri açık ya da koyu kızıl şeklinde görülebilmektedir.

Şarole inek: Büyük inekler grubunda yer alan bu ineğin anavatanı Fransa'dır. Süt verimi düşük olan bu inek türünün et verimi oldukça yüksektir. Renkleri kirli beyaz ve koyu krem şeklindedir. Hem boynuzlu hem de boynuzsuz olarak görülebilmekte olan bu inekler hızlı kilo alma özelliğine sahiptir.
" } ] }