{ "title": "Dişi Sığır", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Disi-Sigir-91.jpg", "date": "20.01.2024 04:15:25", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Dişi Sığır, birçok yönden insan için faydası bulunan hayvanın dişi olanına verilen isimdir. Sığırın yavru veren ve süt üretenine inek denmektedir. Genel anlamda sığır cinsi hayvanlarda yapılan isimlendirmeler şöyledir;
Sığırların ömürleri yaklaşık olarak 20 yıl kadardır. Bazı sığırlar etlerinden faydalanıldığı için 20 yaşından önce kesilmektedirler ayrıca süt vermeleri için beslenen dişi sığırlar vardır. Bilinen en eski sığır cinsi mandafon olarak isimlendirilir. Dişi sığırların büyüklüğü cinlerine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Dişi sığır ağırlık olarak erkeklerden daha hafiftir. 100 kg ile 1000 kg arasında değişiklik gösteren ağırlıklara sahiptirler. Dişi sığır gövdesi hacimli yapıda ve şekil olarak silindir biçimindedir. Bacakları kısa ay şeklinde 2 adet boynuzu bulunmaktadır. Boynuzlar yapı olarak içi dolu olmayan yapılardır ve kırıldıkları zaman yenilenmezler. Dünya üzerinde sadece kutup bölgelerinde yetişmezler, geri kalan hemen her yerde yaşayabilirler. Et ve süt vermeleri dışında bazı bölgelerde koşum hayvanı olarak kullanılabilmeleri bu hayvanları daha da önemli kılmaktadır. Dişi sığırlar hemcinsleri gibi ot ile beslenmektedirler. Ot ile beslendiklerinden dolayı sindirim sistemleri daha uzundur. Bu uzunluk sığırın boyunun 30 katına ulaşabilmektedir. Ortalama bir sığır 1,35 m boyunda olabileceği için bağırsaklarında bu uzunluk 50 metreye yakın olabilmektedir. Ayak yapıları koşabilmeleri için uygun yapıdadır ama vücutlarının hantal yapıda olması bunu engellemektedir. Dişi sığır uçları tırnaklı iki parmağa sahiptir. Diğer parmakları evrimleşme sırasında kullanılmadıkları için tamamı ile kaybolmuştur. İnekler 2,5 yaşından başlayarak 10 yaşına gelinceye kadar olan sürede yavru verebilmektedirler. Gebe kalma süreleri 9,5 ay gün olarak da 284 gün sürebilmektedir. Doğan yavrular 4 ya da 5 aylık oluncaya kadar emzirme ya da anne sütü içirilirler.

Dişi sığır süt vermek için besleniyorsa

Süt verimi içi beslenen dişi sığırlar inek olarak isimlendirilmiştir. İneklerin bolca süt verenleri ve sağlıklı doğum yapan cinsleri makbul olarak değerlendirilir. Sağlıklı ve iyi gelişmiş olan bir inek yapı olarak düzgün bir sırta ve silindir şeklinde bir karın yapısına sahiptir. Meme yapısı geniş ve hacimlidir. Memeyi kaplayan derinin ince olması bol miktarda kan damarı içerdiği için makbul olarak değerlendirilir. Memedeki 4 meme ucunun birbirinden eşit uzaklıkta olması meme gelişiminin iyi olduğunu göstermektedir. Ayrıca meme torbasının içinde süt yokken buruşuk yapıda olması dişi sığır için iyi süt vermesinin bir göstergesi olarak değerlendirilir.
" } ] }