{ "title": "Hollanda İneği", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Hollanda-Inegi-86.jpg", "date": "20.01.2024 12:04:26", "author": "haldun güngör", "article": [ { "article": "Hollanda ineği, Anavatanı Hollanda olan bu inek türü genellikle Hollandan ın Frizya bölgesinde yetiştirilmektedir. Frizya halkı bu konuda çok hassas oldukları için yıllardır ineklerin arasına başka bir ırk sokmamışlardır bu nedenle Hollanda ineklerinin saflığı korunmuştur. Bütün dünyaya yayılan bu inek türü Türkiye ye tarım bakanlığının girişimleriyle 1960 yılında gelmiştir aynı zamanda bu inek türünün ismi bulunduğu bölgeye göre değişmiştir.
1960 yılında ülkemize tarım bakanlığı aracılığıyla getirilen Hollanda ineği Ege ve Marmara bölgelerinde çiftçilerin yerli ırkı ile melezleme çalışması yapılmıştır. Bu melezleme işlemi hala devam etmektedir. Son yıllarda Türkiye yabancı ülkelerden çok sayıda saf kan Hollanda süt ineği almıştır bu nedenle ülkede çok fazla popülerleşen bu inek türü Hollanda süt ineği çiftliklerinin sayısını arttırmıştır. Hesaplamalara göre ülkemizde 500.000-600.000 civarında safkan Hollanda ineği bulunduğu hesaplanmıştır.

Hollanda ineği süt verimi: Türkiye'de Hollanda ineklerinin verimi diğer ülkelere göre daha düşük seviyede bunun en büyük sebepleri şunlar;
Hollanda ineği hakkında özellikleri: Genelde dişi holştayn inekleri süt vermede ve çiftliklerde kullanılır. Erkek Hollanda danaları ise besi ve yaymada kullanılan hayvanlardır. Hollanda damızlık hayvanları süt işi için birebirdir vücut şekli baştan arkaya doğru genişler bu süt hayvanlarının en büyük özelliklerindendir. Memeleri çok fazla süt barındırma kapasitesine sahiptir bu yüzden hayvanın memeleri dolgun ve büyüktür. Süt damarlarını derisine bakarak anlayabilirsiniz. Deri renkleri genellikle siyah-beyazdır tüyleri kısadır. Diğer ırklara göre en fazla süt veren ırk Hollanda ineğidir bu nedenden ötürü fiyatları diğer ırklara göre daha fazladır. Genellikle bu hayvanlar diğer damızlık süt hayvanlarına nazaran biraz daha hassastır ve hastalıklara karşı zayıftır yani aşıları zamanında ve doğru şekilde yapılmalıdır, iç ve dış parazit önlemleri erkenden alınmalıdır.
" } ] }