{ "title": "İnek Buzağı", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Inek-Buzagi-57.jpg", "date": "22.01.2024 00:29:31", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "İnek buzağı, besicilik için son derece önemli olan buzağı gerekli bakımının yapılması gerekir. Bunun yanı sıra hayvancılık içerisinde inekten yavru çıkması için gerekli bakım ve işlemler ile inek buzağı yapması sağlanır. Böylece sürünün çoğalması sağlanır. İnek hamile kaldığı zaman ilk aylarda ya özel bakım bulunmazken; dengeli ve yeterli oranda beslenmesi yeterlidir. Az beslenmesi halinde hayvan zarar görürken gebeliğinde sonlanmasına sebebiyet verebilir. Gebeliğin dördüncü ayından itibaren gebe olan inek özel bir bölüme alınarak diğer hayvanlar tarafından rahatsız edilmesi önlenir.

İnek buzağı gebelik ve doğum süreci, gebe olan hayvanın temiz alana konularak kuru yataklı ot yatağı yapılarak bu bölümde rahat etmesi sağlanır. Bu süreç içerisinde hayvanın sütten kesilmesi gerekirken; süt yapan organlarının dinlenmesi sağlanır. Gebe olan ineğin yeterli düzeyde beslenmesi için gerekli bakımının yapılması gerekir. Doğumun yaklaştığı sürelerde yemlerin biraz azaltılması sağlanarak hayvanın baskısının azaltılması sağlanır. İneklerde yaklaşık olarak gebelik süresi 280-285 gün arasında değişmektedir. Doğuma yakın ineğin memelerinde değişiklikler gözlenirken; huzursuzluğu artar. Doğum sürecinde inek buzağının önce başı sonra diğer organları dışarı çıkarak doğum gerçekleşir. İnek buzağı doğumu gerçekleşmiş olurken; yavrunun bakımı için gerekli emzirme işlemi gerçekleştirilir. Bu süreç içerisinde veteriner girilerek yavrunun ve doğum yapan ineğin tedavisini eder. Doğum sonrasında hayvanın zarının içeride kalması bir daha gebeliğin olmasına engel teşkil ettiği için gerekli veteriner kontrollerinin yapılması gerekir.

İnek buzağı doğum sonrası bakım nasıl yapılır?

Doğumun ardından gerekli incelemeler hem de buzağıya hem de ineğe yapılır. Doğum yapıldığı süreç içerisinde hava soğuk ise ineğe ılık su verilir. Doğum sonrasında ineğin hemen sağılması gerekir. Sağılmaması halinde inek süt humması denilen hastalığa yakalanır. Bu süreç içerisinde ineğin memesinde bulunan sütünün tamamen boşaltılması gerekir. Yeni doğan buzağı için de gerekli bakımların yapılması gerekirken; buzağının sıcak ve temiz bir yerde bulunması önemlidir. İnek ile buzağı aynı yerde bulunması ile ineğin buzağı yalayıp temizlenmesi sağlanır. İnek bu uygulamayı yapamıyor ise buzağının temiz bezle temizlenmesi oldukça önemlidir. Bu süreç içerisinde buzağının göbek kordonuna gerekli bakım yapılır. Yeni doğan buzağı nefes alamıyor ise veteriner tarafından kaburgalarının üzerine kuvvetlice vurularak baskı yapılması halinde nefes alınması sağlanır.

İnek buzağı doğduğu zamanın anne memesine arayarak gerekli beslenme ihtiyacını karşılar. Bu süreç içerisinde memenin ılık su ile yıkanarak temizlenmesi buzağının parazit kapmasını engellemiş olur. Buzağıyı ağız sütü mutlaka verilmelidir. Böylece buzağının bağırsakların temizlenmesi sağlanır ve hastalıklara karşı direncinin artması desteklenir. Ağız sütü içerisinde bulunan maddeler sebebiyle buzağının sağlıklı şekilde büyümesi desteklenir. İnek buzağı doğumdan bir gün sonra anneden ayrılır. Bu süreç içerisinde buzağıya ağız sütü biberon ile verilir. Dört gün sonunda buzağı tekrar anasının yanına gelerek doğal süreç içerisinde beslenmesine devam edilir. Bu süreç içerisinde bu inek buzağıya verilen süt vücut ağırlığının onda bir oranında olması gerekir. Bulunduğu sıcaklığın 36 derece altında olmaması önemlidir. İnek buzağıya verilen biberon ve kapların temizlenmesi buzağının sağlıklı şekilde büyümesi bakımından önemlidir. Besicilik işleminde yavrulama son derece önemlidir. Böylece hayvanın çoğalması sağlanırken; gerekli yapılacak uygulamalar ve veteriner kontrolleri sayesinde buzağının büyüyerek inek haline gelmesi desteklenir.
" } ] }