{ "title": "İnek Dili", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Inek-Dili-94.jpg", "date": "20.01.2024 02:57:44", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "İnek Dili, bazıları sakatat deyince şöyle bir geri dursa da inek dili sakatatlar içerisinde en lezzetli olanıdır. Soğuk bir şekilde hazırlanmış inek dili yanında söğüş yeşil biber ve kırmızı soğanla eşsiz bir lezzet harikası yaratır. Ayrıca inek dilinden bir söğüş hazırlamak için saatlerinizi mutfakta geçirmenize gerek yoktur. Ancak inek dili, yağ içeriği bakımından oldukça zengin olduğu için kolesterol sorunu olanların inek dili tüketmemesi gerekiyor. İnek dili ayrıca B grubu vitaminleri, folik asit, demir, çinko ve potasyum açısından da zengindir.

İnek dili nasıl pişirilmeli ve nasıl tüketilmelidir?

Sakatat tüketmek başlı başına bir damak tadıdır ve belli başlı pişirme teknikleri vardır. İnek dili pişirirken mutlaka dikkat edilmesi gereken yöntemler vardır.

Öncelikle inek dilini pişirmeden 1 gün önce temin edilmesi gerekir. Çünkü uzunca bir süre ıslatılması gereklidir. İnek dilini büyük bir kap içerisinde üzerini geçecek kadar soğuk su dolu ile bekletmeniz gerekiyor. 2-3 saat gibi aralıklarla sık sık su değişimi yapmalısınız. Yoksa pişirme işlemi esnasında rengi kararır ve hoş görünmez. İnek dilini pişireceğiniz gün dilin dış kısmında bulunan deri parçasını bir fırça ile fırçalamalısınız. Çünkü tahmin ettiğiniz gibi inek dili hayvanın yemek yediği yer olduğundan dolayı üzerindeki zararlı maddelerin iyice arındırılmış olması gerekiyor.

En önemlisi inek dili pişirebilmek için mutlaka düdüklü ya da basınçlı tencere olması gerekiyor. Normal bir tencere içerisinde saatlerce pişirseniz de dil istediğiniz sonucu vermeyecektir. Düdüklü ya da basınçlı tencere hem dilin yumuşak olması hem de lezzetli için şarttır.

Yıkanmış ve temizlenmiş inek dilini olduğu gibi düdüklü tencereye koyun. Üzerini geçecek kadar soğuk su konulur ve tuz eklenerek düdüklü tencerenin kapağı kapatılır. Yaklaşık olarak 1 saatin üzerinde pişirilmesi gerekir. 1 saat sonunda kontrol edilir. Dış kısmı pişmiş gibi görünse de önemli olan içinin pişip pişmediğidir. O nedenle dilin içinin kesinlikle kanlı kalmaması gerekir. Aksi halde tadının lezzetini engeller.

İnek dili pişirilip haşlama suyundan çıkarıldıktan sonra soğuması için beklenir. Soğuyan inek dili üzerinde bulunan kabuklu kısım mutlaka soyulmalıdır. Soyulan inek dili mümkün olduğunca ince dilimler halinde söğüş olarak doğranır.

Dilimlenmiş inek dili servis tabağına alınarak üzerine sızma zeytinyağı gezdirilir ve kekik serpilir. Yanına jülyen kesilmiş yeşil biber ve yarım ay şeklinde doğranmış kırmızı soğan ile servis edilir.
" } ] }