{ "title": "İnek Gübresi", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Inek-Gubresi-23.jpg", "date": "21.01.2024 11:25:11", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "İnek Gübresi, büyükbaş hayvanlar içerisinde yer alan ineklerin dışkısından elde edilen organik bir gübre türüdür. Genellikle koyu kahverengi tonlarında olup birçok alanda kullanılır. Söz konusu bu hayvan otçul ve yem ile beslendiğinden dışkısı toprak yapısına eklendiğinde oldukça verimli bitki üretimi elde edilir. Diğer yandan inek gübresi kalıp haline getirilip kurutulup ısınma amaçlı yakacak olarak da kullanılmaktadır. Özellikle köy ortamlarında hala geçerliliğini koruyan bir yakacak türü olması ağaç kesimini önlemeyi başarmıştır.

İnek gübresi içerisinde barındırdığı maddeler bakımından hayvanın cinsi, yaşı ve beslenme niteliğine göre değişkenlik gösterir. Gelişim aşamasındaki genç ineklerin gübresi fosfor, potasyum, azot ve kalsiyum mineralleri açısından düşük seviyede belirlenir. Bunun nedeni mineralleri kendi vücut yapılarının gelişimi için kullanımlarından kaynaklanmaktadır. Yaşı ilerleyen ineklerin gübreleri daha kaliteli olduğundan bitki gelişimi için toprağa takviye edildiğinde oldukça faydalıdır.

İnek Gübresinin Tarım Arazisinde Kullanımı Nasıldır?

Beslenme ve bakım koşulları sağlıklı bir şekilde sağlanan inek gübresi toprağın ihtiyacı olan minerallerin karşılamasına yönelik değerlendirilir. Tarım arazisine açılan toprağın kimyasal, fiziksel ve biyolojik özelliğini düzenleyen inek gübresi ilkbahar mevsiminde belli bir miktarda toprağa uygulanır. Eğer bitki köklerinin olduğu tarım alanına uygulanacaksa öncelikle toprağa çapa işlemi yapılıp ardından inek gübresinin ince bir tabaka halinde bu alana atılması son derece önemlidir. Bu hususta bir gün sonrasında sulama yapılması verimlilik açısından önem teşkil eder. Aksi takdirde toprağın suya olan ihtiyacını arttırarak tuz oranını yükseltir. Hal böyle olunca da çoraklaşma meydana gelir.

İnek gübresinin tarım arazisinde kullanımı ile bitki gelişimi desteklenir. Bununla birlikte toprak yapısı tarıma uygun hale getirilir. Söz konusu bu gübrenin toprağa eklenmesi sonucu tarım arazisinin su tutma kapasitesi artış gösterir. Öte yandan erezyon tehlikesine karşı toprağın dayanıklılığında artış gözlemlenir. İnek gübresi içerisindeki mikroorganizmalar toprağın ihtiyacı olan besin maddelerinin alınmasına kaynaklık eder.
" } ] }