{ "title": "İnek Yemi", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Inek-Yemi-32.jpg", "date": "21.01.2024 13:33:32", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
İnek Yemi, ineklerin enerji ve protein gereksinimlerini doğru bir şekilde karşılayabilmek için, dengeli bir inek yemi rasyosu hazırlanır. İnek yemi olarak hayvanın besin maddesi ihtiyaçlarına göre kaba yemler ve kesif yemler olman üzere başlıca iki kısımda incelenir. Buna göre ineklere 1 günlük besin ihtiyaçlarına göre verilmesi gereken toplam yem miktarı kaba ve kesif yemlerin toplamından oluşur. İnek yemi yaşama payı ve verim payını karşılayacak şekilde hazırlanmış olmalıdır. Hayvanın et ve süt verimi göz ardı edilerek canlı ağırlığını koruyabilmesi için verilmesi gereken inek yemi, yaşama payı rasyosu olarak adlandırılır. İneklerin et, süt verimi ve iş gücü artışları için yaşama payı rasyosuna ek olarak verilen inek yemine ise verim payı rasyosu adı verilir.

İnek yemi nedir, çeşitleri nelerdir?

İneklerin verimine uygun olarak, günlük enerji, protein, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayan besinlere inek yemi adı verilir. İnek yemi mümkün olduğunca çok fazla yem çeşidi kullanılarak hazırlanmalıdır. Ama aynı zamanda ineklere verilecek yemler sindirim sistemini yoracak kadar da fazla olmamalıdır.

Ayrıca inek yemlerinin kalitesi ev ve sütün verimini de doğru orantılı olarak etkilemektedir. İnek yemi olarak hazırlanan yemlerin gün içerisinde 3 öğün olarak verilmesi oldukça önemlidir. Bir inek yeminden diğerine geçerken en az 3 gün sürecek şekilde kademli bir geçiş yapılmalıdır.

İnek yemleri
Kaba yemler: çayır ve meralarda bulunan her türlü kuru otlar, kök, yumru, yonca, fiğ, korunga gibi baklagillere ait bitkiler ve kuru yemleri kapsamaktadır. İnek yemi olarak kullanılan kaba yem miktarı, ineğin her 100 kilograma denk gelen canlı ağırlığı için 2 kilogram kaba yem verilmelidir. İnekler yaşam paylarını yediklerini yedikleri kaba yemlerden sağlarlar. İnek yemi olarak kaba yem dışında 1 kg kadar fabrika yemi verilmelidir. Kaba yemlerin üçte biri yonca, fiğ, korunga gibi otlardan üçte ikisi ise kuru çayır otu şeklinde verilmelidir. Eğer inek yemi olarak kuru ot yoksa o zaman saman kullanılmaktadır. Kaba yemin yarısı samandan, üçte biri baklagil otu üçte biri de kuru ottan karşılanacak şekilde ayarlanmış olmalıdır.

Kesif yemler ise: tane yemlerden oluşan arpa, yulaf ve mısır gibi yemlerden oluşur. Ayrıca ayçiçeği ve pamuk küspesi gibi yağlı tohum küspeleri de bu guruba dahildir. Değirmen artıklarından oluşan kepekler, hayvansal yemler olarak bilinen et, balık, kemik unları, şeker fabrikası artıkları da bu gruba girmektedir. Bunun dışında ise çeşitli vitamin, mineral ve tuzlar verilmektedir.
" } ] }