{ "title": "İneklerin Özellikleri", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Ineklerin-Ozellikleri-82.bmp", "date": "19.01.2024 01:41:29", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "İneklerin özellikleri, insanların faydalanması bakımından oldukça fazladır. Yani bizler bu hayvanların sütünden, etinden ve derisinden fayda görmekteyiz. Tabi ki bu özelliklerden daha verimli faydalanabilmek için de ciddi bir emek sarf etmek gerekmektedir. Bunun otlatması, yemlenmesi ve periyodik belli ilaç ve doktor dönemlerinden geçmesi gerekmektedir. Bunlar hem canlının sağlığı hem de bizim ondan elde ettiğimiz ürünlerin kalitesi etkilemektedir. İneklerin türlerine göre beslenme şekilleri farklılık gösterebilmektedir. Genellikle ot, saman ve özel olarak üretilmiş yemler ile beslenmektedirler. Aynı zamanda inek özelliklerine göre süt verimi ve et kalitesi de farklılık göstermektedir. Mesela Holstein ve Jarsey türü inekler süt, Simentan ve Montofon türü inekler hem süt hem de et için yetiştirilmektedir. Yetiştiriciler için ineklerin yıllık olarak yavrulaması önemli bir durumdur. Bu döngü hem ticari açıdan da önemli olmaktadır.

İneklerin fiziksel özellikleri nelerdir?

İneklerin özelliklerine doğumundan ortalama yaşam döngüsüne kadar bakmak gerekmektedir.
Bakım ve çiftleşme

İneklerin periyodik sağlık bakımları mutlaka yapılmalıdır. Özellikle büyük çiftliklerde bunun yapılması çok önemlidir. Toplu halde oluşabilecek salgın hastalıklar ciddi kayıplara neden olabilmektedir. İnekler çiftleşme dönemleri kızgınlık olarak ifade edilmektedir. Bu dönemde dölleme suni ya da doğal olarak yapılabilmektedir. Suni tohumlamanın avantajı az önce toplu yetiştirme yapan çiftliklerde hastalıkların önlenebilmesidir. Doğal yolla yapılan dölleme hastalıklarında geçişini kolay hale getirebilir. İneğin bu döneminde iştahsızlık ve süt veriminde azalma meydana gelmektedir. Kızgınlık 21 günde bir görülmektedir. İnek çevreye karşı aşırı hassas olmaktadır. Gece ayakta uyumaktadır. Bu durumlar ortalama 18 saat sürmektedir.
" } ] }