{ "title": "Kara İnek", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Kara-Inek-76.gif", "date": "20.01.2024 04:42:17", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Kara inek: Yerli olan bu inek ırkı çok yaygın olarak orta Anadolu bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kara inek ırkının boynuzu ve kısa boyu ile küçük görünümlüdür. Ancak kombine verimi bakımından dolayı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yani kara ineğin eti, sütü, aslında hiç küçümsenmeyecek derecede iyidir. Kara ineğin orta derinlikte tombul yapıda göğsü vardır. Kara inek ırkının sağrı kısmı oldukça sivridir. Bu nedenle biraz arka tarafı yüksek görünümlüdür. Kara ineğin göz çevresinde çok belirgin olarak karşımıza çıkmaktadır. Kara ineğin baş kısmı burna doğru gelindiğinde incedir. Tüyü tamamen siyah renktedir. Kara ineğin kemik yapısı incedir. Derisi çok kalın ve serttir. Kara ineğin tırnak yapısı oldukça sağlam ve dayanıklıdır. İşte bu sebeple taşlı ve çok çetin araziye karşı oldukça dayanıklıdır. Kara ineğin bacak yapısı kısa ve kalın kaslıdır. Kara ineğin boynuzu ince yapılı olur hem erkekte hem de dişisinde boynuz bulunur. Kara inekler çok dayanıklı bir yapıya sahiptirler.

Kara İnek Verim Özellikleri Nelerdir?

Bu ırkın damızlık yaşları iki ile dört yaşlardır. Kara ineğin günlük canlı ağırlık artışı, 800 ile 900 gr. Aralığıdır. Kar ineğin canlı ağırlığı, 200 ile 300 kğ aralığında olur. Kara inek cinsi erkeklerde canlı ağırlık ise,350 ile 400 kğ aralığında olmaktadır. Kara ineğin yıllık süt verimi 1000 ile 1100 kğ aralığındadır. Kara ineğin doğum aralığı, dişi danası yaklaşık olarak, 20 ile 22 kğ aralığındadır. Erkek danası canlı olarak 21. İle 23 kğ aralığındadır. Kara inek sütündeki yağ oranı yüzde 4,5 civarındadır. Yıllık süt verim günü olarak 250 ile 260 gün aralığı verimde düşme olmaz. Kara ineğin annelik içgüdüsü bir hayli ileri safhaya gelmiştir. Öyle ki yavru danayı görmeden süt asla vermez. Kara inek hastalıklara karşı oldukça dayanıklıdır. Beslenme ve bakım şartları çok kötü bile olsa çok dayanıklılık gösterir. Kara ineğin yayla şartlarında iyi beslenirse çok değişkenlik göstermektedir. Öyle ki canlı olarak 450, 500, kğ gördüğü tespit edilmiştir.
" } ] }