{ "title": "Kara Sığır", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Kara-Sigir-76.jpg", "date": "21.01.2024 07:44:08", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kara Sığır, Yüzlerce yıl Anadolu insanına ekonomik katkı sağlamış olan kara sığır derdi az; ama ekonomik getirisi fazla olan bir cinstir. Genelde Orta Anadolu'da yaşam alanı bulmuştur. Yarım yüzyıl öncesine kadar köylerde, kasabalarda nerede ise tüm evlerde birer ikişer adet bulunmaktaydı. Kente göç merakı, sütü ve eti bol olan ıslah edilmiş cins sığırların ülkeye gelişiyle yok denecek kadar sayısı azalmıştır.

Kara Sığır Fiziki Özellikleri: Veteriner tabiri ile cidago yüksekliği, yani yerden sırtının yüksekliği 100-110 cm olan canlı ağırlığı 300 kg'ı geçmeyen küçük yapılı, dar ve uzun başlı, boynuzları kısa ve ince olup öne doğru eğiktir, tırnaklarına kadar tamamen siyah renktedir. Merada gezerek otları köküne kadar yiyerek yayılabilmektedir. Bu özelliği ile yıllık yem maliyetini oldukça azaltmaktadır. İç Anadolu Bölgesinin iklim koşullarına göre yaklaşık sekiz ay kadar süre meradan yem ihtiyacını gidermektedir. Merada genellikle yaş ot tükettiğinden dolayı susuzluğa da oldukça dayanıklıdır. Suyu da bulduğu her yerde içebilmektedir. Sağlam bir yapıya sahiptir; kolay kolay hastalanmazlar. Mevsim geçişlerine kolayca adapte olabilmektedirler. Her türlü iklim şartlarına kısa sürede uyum sağlarlar.

Kara Sığır Verim Özellikleri: bu hayvanlar iptidai şartlarda kasaplık duruma geldiklerinde canlı ağırlığı 200 ile 300 kg arasında bir ağırlığa gelirler ve yıllık ortalama 450-500 litre süt verirler. Kara sığırlar, biraz daha iyi koşullarda besler ve bakılırsa süt verimleri 700 litreyi de geçebilmektedir. Islah edilen kara sığırlar yıllık süt verimleri 1800 litreye kadar çıkmıştır. Kara sığırın yetişkinliğe kadar günlük olarak 600 ile 700 gram kadar ağırlığı artmaktadır. Süt açısından olmasa da et verimi açısından oldukça ekonomik bir durumdadırlar. Canlı tartı 300 kg gelen bir kara sığır kesimden sonra 150 ile 175 kg et verecektir. Yılın sekiz ayını neredeyse sıfır maliyette merada beslendiği düşünülürse oldukça karlı bir iştir.

Et ve süt verimi yüksek olan cins sığırlar gezerek yiyecek bulamazlar. Hatta hayvan gezemez. Dolayısıyla sürekli önüne yem konması ve su verilmesi gereklidir. Yem seçmesi bu sığırların yıllık maliyetini oldukça artırmaktadır. Hastalıklar açısından düşünülecek olursa çok nazlıdırlar. Yılın iki ayıdan fazla bir süre hastalıklı olurlar. Tüm bunlar üst üste konulduğunda kara sığır bakıcısı için oldukça ekonomiktir.
" } ] }