{ "title": "Montofon", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Montofon-54.jpg", "date": "20.01.2024 10:08:02", "author": "Esin Gödekmerdan", "article": [ { "article": "Montofon; En çok süt veren inekleri arasındadır. Verdikleri süt de kiloları da oldukça fazladır. Süt üretiminin yanında et üretimi için de oldukça elverişlidirler. Montofonların ırkı Avustralya'ya dayanmaktadır. Montofon inekler sıcak iklim koşullarına da soğuk iklim koşullarına da ayak uydurabilirler ve oldukça dayanıklıdırlar. Montofon ineklerin ırkı kombine sığır ırkları içerisinde yer alır. Montofon ineklerin çiftliklerde üretimi yaygın değildir. Genellikle köy ve kasabalarda küçük aile yapısına sahip bireyler tarafından günlük süt ihtiyacının karşılanması için yetiştirilirler.

Montofon ineklerin derisi açık kahverengi olan kısa kıllar ile kaplıdır. Montofonların genel olarak boynuzları yoktur. Aksi ve sinirli hayvanlardır. Herhangi bir sığır hastalığına karşı bağışıklık sistemleri ve dirençleri yüksek oranlardadır. Yıllık ortalama bir montofondan beş bin kilogram ile altı bin kilogram arasında süt elde edilmektedir. Montofun ineklerin sütündeki yağ oranı yüzde dört civarlarındadır. Montofon inekler yılda 280-300 gün arasında süt vermektedir. Montofon inekler yarım ton civarında iken montofon boğalar bir ton civarında bir kiloya sahiptir.

Montofon inek özellikleri nelerdir?
Montofon fiyatlarının belirlenmesinde ülkemizde her bölgeden sıcak veya soğuk fark etmeden yetiştiriliyor olması ve verim kaybı yaşatmaması piyasa fiyatının meydana gelmesinde büyük etkendir. Ülkemizde de en çok tercih edilen hayvan ırklarındandır. Montofon her türlü arazi şekline uyumlu bir mera hayvanıdır. Montofonların meme yapıları dolgun ve düzgündür. Montofon inekler on yaşa kadar damızlık olarak kullanılabilirler. Montofon ineklerin holstein ve simental hayvanlar gibi toplu ve yaygın yetiştiriciliğe pek rastlanmaz. Montofon danalar büyükbaş hayvan besiciliği yapanlar için tercih kaynağıdır.

Montofon çok tercih edildiği için belli bir taban fiyatı oluşturmuştur. Montofonlar çok iri cüsseli hayvanlardır. Sığırların sindirim sistemlerinin düzenli olarak çalışabilmesi için tokluk hislerinin oluşması gereklidir tokluk hislerini ise kaba yemler sağlar. Kaba yemler montofonlara ya kurutulmuş ya da sulandırılmış şekilde yedirilir. Kuru yonca ve kuru çayır kaba yemlere örnek teşkil eder. Sulu kaba yemin bulunmadığı zamanlarda silaj da montofonlara yedirilebilecek iyi bir besin maddesidir. Saman montofon inekler için genel olarak hiçbir besleyici değere sahip değildir. Bu yüzden saman yerine kuru kaba yemler verilmesi daha doğru olacaktır. Montofonlar kaba yemlerden kendileri için gerekli olan vitamin ve mineralleri zaten karşılamış olurlar.
" } ] }