{ "title": "Normande Sığırı", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Normande-Sigiri-25.jpg", "date": "21.01.2024 13:18:30", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Normande Sığırı; ırkı en yaygın Fransa ülkesinde yetiştirilir. Adını ise Fransa ülkesinin Kuzeybatı bölümünde bulunun Nomandie bölgesinden alır. Hemen hemen bin yıldır yetişmekte olan bir ırktır. Normande sığır ırkı et ve süt verimi açısından niteliklidir, kombine verimi açısından da sık kullanılır. İkinci Dünya Savaşı esnasında Normande sığır ırkında azalma olmuştur. Başlangıç olarak güney Afrika ülkelerinde ticareti başlamıştır. Ardından diğer ülkelerde de yetiştiriciliğine başlanmıştır. 1890 senesinden sonra kısa zaman içinde en çok tercih edilen sığır ırkı olmuştur. İhracatı ile sayıca artmış ve diğer sığır ırkları ile melezleştirme çalışmaları yapılmıştır.

Normande Sığırı Özellikleri Nelerdir?
Normande Sığırı Verim Özellikleri Nelerdir?

Normande sığırı döl verimi açısından oldukça iyidir. Doğum sonrası buzağılar erken erken gelişebilme özelliğindedir. Normande sığır ırkı FQRN kalite tesciline sahiptir. Eti kaliteli ve oldukça lezzetlidir. Et de kalite ödülleri vardır.
Normande Sığır Irkına Has Nitelikler

Peynir yapımı için sık olarak kullanılır. Normande sığırının yavrularının iştahı oldukça iyidir ve hızlıca gelişirler. Döl verimleri fazladır. Normande sığırının annelik içgüdüsü oldukça yüksektir. Ömürleri uzun, hastalıklara ve farklı hava şartlarına dayanıklıdırlar.
" } ] }