{ "title": "Norveç Kırmızısı", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Norvec-Kirmizisi-69.jpg", "date": "21.01.2024 00:32:46", "author": "Esin Gödekmerdan", "article": [ { "article": "Norveç kırmızısı; sığır türü genel olarak kırmızı kırmızı alaca renkte olan bir sığır ırkıdır. Dişi Norveç kırmızısı inekler altı yüz kilograma kadar boğalar ise dokuz yüz kilogram kadar ağırlığa çıkabilir. Bir Norveç kırmızısı ineği yılda ortalama on ton süt verebilme yeteneğine sahiptir. Norveç kırmızısı sığırların damızlık özelliği olmayanları, düşük verimli sığırları, yaşlı sığırları, gebe kalamayan sınırları, meme hastalığı nedeni ile süt veremeyen sığırları besiye almak daha doğru olacaktır. Norveç kırmızısı için mera besiciliği en uygun kışın bitmesi ile ilkbaharın gelmesi ile başlar. Dört veya beş ay kadar mera da otlatılan sığırlar kesime uygun hale gelecektir.

Norveç kırmızısı sığırların özellikleri nelerdir?
Norveç kırmızısının üretimi nasıl yapılır?

Norveç kırmızısının üretim maliyetleri düşüktür. Diğer sığır ırklarının ıslah edilmesinde Norveç kırmızısı kullanılabilir. Norveç kırmızısı arpa, buğday, mısır ve kaba yemler ile beslenebilmektedir. Norveç kırmızısı besiciliği yapılacak ise birtakım riskler ortaya çıkabilir. Bu riskler; hayvan ölümleri, hayvan hastalıkları, yavaş kilo alımları, yem maliyetlerinde artış ve et piyasasındaki olumsuz değişikliklerdir. Norveç kırmızısı alındığında ilk başta birkaç tane alınarak işe başlanmalıdır. Eğer iş iyiye gider ise başarıya ulaşılır ise sayı artırılabilir. Norveç sığırları alınır iken hepsinin aynı aşta olmasına özen gösterilmesi ve hepsinin aynı kilolarda olması hayvanlar arasındaki rekabeti ortadan kaldırır. Bu sayede bütün hayvanlar doyuncaya kadar beslenir.
" } ] }