{ "title": "Pinzgauer Sığırı", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Pinzgauer-Sigiri-22.jpg", "date": "19.01.2024 02:13:34", "author": "Sahmurat GECKIN", "article": [ { "article": "Pinzgauer sığırı: Adını Avusturya'nın Pinzgau bölgesinden almıştır. Pinzgauer sığırı 3 sebep amacıyla yetiştirilmektedir. Bunlardan ilki et üretimi açısından​, ikincisi süt verimliliğinin iyi olması nedeniyle süt üretimi sebebiyle ve son olarak da güçlü bir ırk olmasından dolayı çift öküzü olarak kullanılmak üzere yetiştirilmektedir. Pinzgauer sığırlarının vücutlarının ve boynuzlarının güçlü olması onları çift öküzü olarak kullanımda en çok tercih edilen sığır ırklarında üst sıraya taşımaktadır. Bu sebeple Avusturya ve Macaristan başta olmak üzere Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerinde fazlasıyla tercih edilmiş ve yetiştirilmiştir.

Pinzgauer sığırı özellikleri: Pinzgauer sığırı nadir olarak siyah ve beyaz renktedir ancak çoğunlukla kızıl ve kestane renklidir. Vücudunun belli yerlerinde bulunan beyaz renklerle ayırt edilebilirler. Bu yerler genellikle boynuz, sırt, meme, karın altı ve kuyruk dibidir. Döl verimi ve doğurganlığı oldukça yüksektir. Ayrıca annelik içgüdüleri fazlasıyla yüksek olan pinzgauer sığırlarının buzağıları çabuk gelişmele gösterir. Ayak ve tırnak yapıları çok iyi olan bu sığırların sağlık açısından da dirençleri çok yüksektir. Haşerelere karşıda gayet dayanıklıdır​ lar. Süt verimliliği oldukça yüksek olan bu sığır ırkının yıllık süt verimi yaklaşık 4.700 Lt'dir. Elde edilen sütün yağ oranı yüzde 3,5 civarındadır. Et verimi açısından da oldukça iyi olan bu ırkın yıllık et verimi ise yüzde 58'dir. Pinzgauer sığırının canlı boğada ağırlığı yaklaşık 1000-1100 kg iken canlı ineklerde bu kilo 600-700 kg kadardır.
" } ] }