{ "title": "Romagnola Sığırı", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Romagnola-Sigiri-65.jpg", "date": "19.01.2024 14:46:23", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Romagnola Sığırı, et ve süt verimi sağlayan hayvanlar içinde yer alan inek ırkıdır. Ana yurdu İtalya'nın kuzeydoğusunda yer alan Romagna bölgesidir. Kombine verimli ırk kapsamında yetiştirilen bu hayvanın postu beyaz ve gri renktedir. Boynuzlu olan bu sığır cinsi iri yapıya sahiptir. Bacak yapısı oldukça kalın bir düzeydedir. Romagnola sığırı ırkında erkek ve dişi arasında belirgin farkları mevcuttur. Olumsuz hava koşullarına dayanıklı deri yapıları sayesinde hastalıklara dirençli olup bu hayvanlar uzun ömür sürdürebilir.

Romagnola Sığırı Et ve Süt Verimi

Hayvancılık alanında tüm dünyaya ithal edilen Romagnola sığırı iyi bir şekilde bakıma tabii tutulup beslenildiğinde son derece kaliteli et ve süt verimi sağlamaktadır. Özellikle mera alanında yoğun süt verimi sağlayıp bu besin maddesindeki yağ oranında artışın olmasına imkân hazırlanmaktadır. Ahır hayvancılığında her mevsim taze ota ihtiyaç duymadan yem ile beslenebilen bu sığırın eti lezzet bakımından önemlidir. Erkek Ramognola sığırının eti kemikleriyle birlikte yaklaşık 1000-1100 kilo kadar olup dişilerinki ise 750-800 kilo civarındadır. Senelik olarak 6000 litre süt verimi sağlar.

Ramognola Sığırı Yavrusu

Birçok coğrafyaya uyum sağlayan Romagnola sığırı döllenme yolu ile çoğalabilmektedir. Küçük yapılı yavrular bir süre bakım eşliğinde hayata tutunur. Annesinin sütüyle beslenen bu yavru zamanla otçul olarak beslenir. Bunun yanı sıra bazı meyve ve sebze kabuklarını tüketebilir. Bu sığır yavrusunun düzenli bir şekilde günlük su ihtiyacının karşılanması gerekir. Bununla birlikte brlirli periyotlar dahilinde veteriner hekim muayenesine tabii tutulmalıdır. Sağlıklı bir şekilde büyüyen Ramognola sığır yavrusunun et ve süt verimi oldukça yüksek üretim sağlar.
" } ] }