{ "title": "Sığır Besiciliği", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Sigir-Besiciligi-66.jpg", "date": "20.01.2024 00:46:04", "author": "Esin Gödekmerdan", "article": [ { "article": "Sığır Besiciliği; et verimini artırma için sığır besiciliği yapılır. Besicilik işinden anlıyor olmak ve hayvana hangi yemin yedirilmesi gerektiğini bilen bir kişi sığır besiciliğini avantaja çevirerek ortaya kaliteli ve ucuz et çıkarır. Sığır besiciliğinin kara çevrilebilmesi için besicinin yemi ucuza mal etmiş olması gerekir. Kar az zamanda çok et almak ile olur. Türkiye'de yerli ırklar pek fazla kar getirmez. Eğer yeri ırk sığırlar kültür ırkları ile melezlenecek olur ise ancak o zaman yerli ırklar ile sığır besiciliği yapılabilir. Besiye alınacak olan sığırlar ya kapalı ahırlarda ya da etrafı çevrili olan açık bir sahada da beslenebilir. Genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde açık saha besiciliği yapılabilir iken Doğu Anadolu'da kapalı ahırlarda uygun teknikler ile sığır besiciliği yapılmalıdır.

Sığır besiciliğinde önemli olan kriterler
Yerli ırkların besi verimliliği kültür ırklarına göre oldukça düşüktür. Şarole, holstein ve İsviçre esmeri kültür ırkları yüksek oranda et tutan sığırlardır. Yaşı genç olan yani bir yaş ve civarı sığırların besiye alınması sığır besiciliğine daha çok katkı sağlayacaktır. Sığır besiciliğinde erkek hayvanların seçimi et verimi için daha karlıdır çünkü erkek sığırlar dişi sığırlardan daha çok et tutma potansiyeline sahiptirler. Yeterince iyi beslenmediği için zayıf ve cılız kalmış olan hayvanlar sığır besiciliği için uygundur. Sığır besiciliğinde hayvan hastalıkları ile veteriner hekimler bizzat ilgilenmektedir. Ahıra ek olarak alınan hayvanlar mutlak belli bir süre diğer hayvanlardan ayrı tutularak gözlemlenmelidirler. Besi performansı besi zamanında hayvanların bir kilogram canlı ağırlık artışı için ne kadar yem tükettiğinin belirlenmesi ile ölçülmektedir.
" } ] }