{ "title": "Sığır Cinsleri", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Sigir-Cinsleri-85.jpg", "date": "22.01.2024 00:42:56", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "Sığır cinsleri, bu cinsleri birbirinden ayıran birçok özellik vardır. Gerek genetik yapısı gerekse boyları ile birbirlerinden farklıdırlar. Bunun yanı sıra sığır cinsleri meme, boynuz, kemik ve boy yapısı, süt ve et verimi olarak da birbirinden farklı özellik gösterir.

Sığır cinsleri nelerdir?

Yerli kara: bu ırk Anadolu yöresine ait bir türdür. Üretimi tamamen yerli olun bu cinsin siyah ve kırmızı türleri bulunmaktadır. Alçak boylu bir görünüşü bulunan bu türün bedeni uzun bir yapıya sahiptir. Boynuzları kısa ve öne doğru meğillidir. Kara tırnak olma özelliği bulunan bu sığır cinsinin memeleri ve meme başları oldukça ufaktır. Et ve süt verimi azdır.

Doğu Anadolu kırmızısı: Yaşadığı bölge isminden de anlaşılacağı gibi Doğu Anadolu bölgesidir. Açık kırmızı bir renkte olan bu cinsin boynuzları kısadır. Görünüş olarak göğsü ve bedeni dar bir şekildedir. Soğuk hava koşullarına karşı oldukça dayanıklı olun bu ırkın gelişimi geç olmaktadır. Et verimi oldukça yüksek ola Anadolu kırmızı iyi bir şekilde besi tutmaktadır.

Boz ırk: Daha çok Ege ve Marmara bölgesinde yetişmekte olan bu cins açık renkli bir görünüşe sahiptir. Halk arasında gümüşü olarak da bilinmektedir. Boğaları koyu bir renkte olma özelliği taşıyan bu cins oldukça iri yapılıdır Meme ve tırnak uçları renklidir. Bu sığır türünün besi tutma özelliği bulunmaktadır ve sağlam bir vücut yapısı vardır.

Güney Anadolu kırmızısı: Açık sarı ve koyu kırmızı renklerinde görülmekte olan bu tür oldukça yüksek boylu ve uzun bacaklıdır. Sıcak bölgelerde daha iyi verim verebilen bu cins erken gelişme özelliği göstermektedir. Yüksek süt verimi nedeni ile birçok bölgede yetiştirilmektedir. İyi bir bakım ile daha fazla süt verebilmektedir.

Kırım sığırı: İri bir yapıya sahip olan bu tür isminden de anlaşıldığı gibi Kırım bölgesine ait bir sığırdır. Renkleri genellikle kırmızı olma özelliği taşımaktadır. Uzun bacaklı ve kalın kemikli bir yapısı bulunan bu türün süt verimi oldukça yüksektir. Besi tutma özelliği taşıyan bu sığıra iyi bakıldığı taktirde yıllık olarak bin beş yüz kilogram süt verimi elde edilebilmektedir.

Zavot sığırı: Kafkasya yöresinin bir türü olan bu sığır en fazla Kars bölgesinde yetişmektedir. Simenta ve İsviçre esmeri sığırlarının çiftleştirilmesi ile elde edilmişlerdir. Süt verimi oldukça yüksek olan bu türün besi tutma özelliği de oldukça yüksektir.

Maraş sığırı: Kırmızı renkli bir görünüme sahip olan bu sığır Maraş bölgesinde yetişmektedir. Ufak yapılıdır ve süt verimi oldukça iyidir. Bunun yanı sıra eti için de beslenilebilir.

Holştayn: Ege bölgesinde yetişmekte olan bu tür Marmara bölgesinde de yetiştirilmektedir. Bedenleri siyah ve beyaz parçalı şeklindedir. İri bir görünüme sahip olan bu sığırın süt verimi oldukça yüksektir. Memeleri büyük ve yumuşak olma özelliği taşıyan bu sığırlar serin iklimleri daha çok sevmektedir.

Jersey: Ana vatanları İngiltere ve Fransa olan bu tür ufak yapılı bir görünüşe sahiptir. Renkleri açık kahverengi ve koyu kahverengi bir görünümdedir. Az miktarda yenilen yem ile çok fazla süt üretimi yapabilmektedir. Sütü oldukça yağlı olan bu ineğin et verimi düşüktür.

Simental: Alaca bir renge sahiptir. Ana vatanı İsviçredir. Başları beyaz ve sarı benekli bir görünüme sahiptir. Gövdesi oldukça sağlam olan bu türün ayakları kısadır. Sırtı uzun ve göğsü geniştir. Et verimi olarak sığır cinleri arasında ilk sırayı almaktadır.

Şarole: Ana vatanı Fransa'dır. İri bir yapıya sahiptirler ve bacakları oldukça uzundur. İri bir kafa yapısı vardır. Besi alındığı takdirde yüksek miktarda et verimi elde edilebilir.

" } ] }