{ "title": "Sığır Eti", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Sigir-Eti-23.jpg", "date": "21.01.2024 13:08:29", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Sığır eti; sığır dediğimizdeinek, dana, düve, manda, tosun gibi hayvan türlerini kapsamaktadır. Bu hayvan grubu topluluğuna genel olarak sığır cinsi denilmektedir. Uygun koşullar altında islami şartlara göre kesilen bu hayvanlardan sığır eti elde edilmektedir.

Sığır etini adı altında toplanan et türleri
Sığır eti çoğunlukla evcil olan kaba, hantal yapılı ve geviş getiren hayvanlardan elde edilmektedir. Sığır eti, et ürünleri arasında değerli ve besleyici özelliği ile bütün dünyada en çok tüketilen bir et türüdür. Sığır eti protein açısından en zengin et türüdür. Ülkemizde de yaygın olarak tüketilen sığır eti, et tüketimin yarısını oluşturmaktadır. Beyaz et, kanatlı eti ile eş değer tüketime sahiptir. Ülkemizde kemiksiz olarak satılan ve bonfile, antrikot, kontrfile dışında herhangi bir kalite ayrımı yapılmayan sığır eti, canlı kırmızı renktedir. Sığır eti canlı görünüme sahip, hoş kokulu, ince ve sık dokuludur. Sığır eti yağı beyaz renkte ve biraz kalınca bir tabakadan oluşur. Sığır eti içerisinde tosun eti biraz daha koyu renkte ve serttir. Sığır eti içerisinde inek eti biraz daha açık renkli olup açık sarımsı bir rengi vardır. İnek etinin yağ oranı daha fazladır. Sığır eti içerisinde değerlendirilen manda eti daha sert yapısı olup kendine has bir kokusu vardır. Sığır eti dahil olan dana ve düve eti yaşa bağlı olarak daha genç hayvanlar olduğundan etin rengi daha parlak ve yumuşaktır.

Sığır eti kullanım alanları
Sığır etinin ülkemizde kullanım alanı geniştir. Sığır eti sucuk yapımında genellikle yüzde altmış veya altmış beş olacak şekilde katılır. Genellikle but ve kollardan seçilen etler kullanılır. Sığır eti içerisinden dana ve tosun eti sucuk yapımında tercih edilen etlerdir. Sığır eti pastırma yapımında sıklıkla kullanılmaktadır. Genellikle kaliteli pastırma yapımı sığır etinin sırt kısmından alınan etten yapılmaktadır. Genellikle dana ve tosun etlerinin sırt kısmında bulunan antrikot, kontrfile ve bu iki etin arasında bulunan kasaplar arasında tütünlük denilen sırt etinden yapılmaktadır. Kavurma yapımı tüm sığır cinsi hayvanların etlerinden yapılabilmekte ve genellikle but, ön kol, gömü, döş ve göbek bölgesi enleri kavura yapımında kullanılmaktadır. Sığır eti salam, sosis yapımında da sıklıkla kullanılmaktadır. Sığır eti ülkemizde restoranlarda gerek ızgaralık gerekse yemek yapımında sıklıkla kullanılmaktadır.
" } ] }