{ "title": "Sığır Kuyruğu", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Sigir-Kuyrugu-75.jpg", "date": "21.01.2024 22:49:06", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Sığır kuyruğu, alternatif tıp içerisinde kullanılan bitkiler arasında yer alır. Birçok hastalığa karşı inanılmaz şifa deposu olduğu belirtilirken birçok alanda doğal olarak yetiştiği belirtilmektedir. Genellikle Asya, Avrupa, Kuzey Amerika gibi bölgelerde yetiştiği belirtilirken; ülkemizde de birçok arazide ve dağlarda yetiştiği belirtilmektedir. Birçok sağlık probleminin tedavi edilmesinde yardımcı olarak kullanıldığı belirtilir.

Sığırkuyruğu, bitkisi boyu 3 metreye kadar uzayabilen, sarı çiçekli 20 santim uzunluğuna kadar çiçeklerinin uzandığı, köklerinde yaprakları olan otsu bitkiler içerisinde yer alır. Üst kısmında bulunan çiçekleri yaz aylarında açar. Sığır kuyruğu otu birçok hastalıkta kullanıldığı belirtilirken; içerdiği antiseptik özellik sebebiyle fayda sağladığı belirtilir. Ayrıca içerdiği Antiviral etkiler ve uçucu yağlar sebebiyle birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Mevsiminde toplanarak güneş görmeden kurutulması sağlanır. Özellikle çiçeklerinin mevsiminde toplanması ile gölge bölgelerde saklanması bitkilerin içerdiği özelliğinin kaybetmemesi açısından oldukça önemlidir. Kurutulduktan sonra hava almayacak cam kavanozlarda saklanması ile muhafaza edilmesi tavsiye edilir.

Sığır kuyruğu faydaları nelerdir?
Sığır kuyruğu kullanımı

Saygımız hastalıkları bulunan kişilerin kullanılmasında fayda vardır. Ancak kullanmadan önce doktora sorularak kullanılması tavsiye edilmektedir. Her şeyin fazlasının zararı olacağı gibi sığır kuyruğunun da fazlasının zararı olabilir. Bu sebepten dolayı kararında kullanılması tavsiye edilir. Özellikle yapraklarından ve çiceklerinden hazırlanan çayın solunum problemleri için kullanıldığı belirtilirken; stres ve kaygıyı azaltmak için de yapraklarının kullanıldığı belirtilmektedir. Yapraklarından elde edilen çayın ses kısıklığı probleminde etkili olduğu belirtilir. Bunun için aktarlardan alınan sığır kuyruğu otunun kurutulmuş halinin bir yemek kaşığı demliğin içerisine konularak üzerine 2 su bardağı kaynar su konulması ile 5 dakika kaynatılması ile ocaktan alınır. Beş dakika dinlendikten sonra içerisindeki posanın süzülmesi ile tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca sığır kuyruğu çayı dışında sığır kuyruğunun yapraklarından elde edilen yağının kullanıldığı da belirtilmektedir. Bu yağın içerisinde birçok şifalı bulunduğu belirtilirken; doğal olarak çayının kullanılması daha çok fayda sağlar.
" } ] }