{ "title": "Sığır Tüberkülozu", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Sigir-Tuberkulozu-23.jpg", "date": "19.01.2024 13:25:30", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Sığır tüberkülozu, tüberküloz verem ile alakalı hastalıklar içerisinde yer alırken; solunum yolları rahatsızlığına verilen isimdir. Vücuda girdiği zamanı uzun süre kuluçka döneminde bekleme ile bulunurken, solunum yollarında oluşan problem sebebiyle aktif hale geçer. Sığır tüberkülozu karın zarı, meme, akciğer, bağırsak, rahim gibi alanlarda görülen mikrop çeşididir. Genellikle öksürük, iştahsızlık, nefes almada güçlük, zayıflama, halsizlik gibi belirtilerle kendini belli ederken; ilerleyen safhasında ölüme sebebiyet verebilir. En çok hastalıklara sebep olan ve ölüme neden olan tüberküloz çeşidi olarak sığır tüberkülozu yer alır. İnsanlarda oluşan sığır tüberkülozunun manda veya sığır gibi hayvanlardan bulaştığı belirtilirken; bunun dışında kuş, kaz, domuz gibi hayvanlardan da bulaştığı belirtilmektedir.

Sığır tüberkülozu yayılma sebepleri nelerdir?

Tüberküloz çeşitleri içerisinde yer alırken; bulaşıcı özelliği ile yayılma gösterir. Mikrobik olarak çoğalan bu hastalıkta peynir, süt, su veya hayvansal gıdaların tüketilmesi sonucu insana bulaştığı belirtilir. Hayvandan hayvana da bulaşma özelliği bulunur. Hayvanda bulunan sığır tüberkülozu yavrusunu emzirmesi ile yavrusuna da geçer. Hayvanın öksürmesi sonrasında mikrop havaya yayıldığı için diğer hayvanlara bulaşma özelliğini ortaya çıkarır. Deri yoluyla bulaşma özelliği de bulunurken; en çok insanlara deri yolu ile bulaştığı belirtiler.

Sıfır tüberkülozundan korunmak için alınacak önlemler nelerdir?

Öncelikli olarak kişinin hijyen kurallarına dikkat etmesi son derece önemlidir. Hayvansal yolla ile bulaşması sebebiyle hayvanların temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Bu süreç içerisinde sürüye yeni hayvan alınacak ise alınan hayvanın sağlığının gerekli testlerinin yapılması için veteriner kontrolü gerekir. Sığır tüberkülozu bulunan hayvanların sürüden ayrılması önemlidir. İnsana bulaşma özelliği bulunduğu için kişinin inek sütü yerine pastörize süt tüketmesi veya sütü kaynatarak içerisinde bulunan mikropların ölmesi halinde tüketmesi tavsiye edilir. Bu sebepten dolayı güvenilir olmayan yerlerden süt alınarak tüketilmesi sakıncalıdır.

Sığır tüberkülozu tanı ve tedavi nasıl yapılır?

Bu hastalıktan korunmak için hayvanların veteriner kontrolü yapılması gerekir. Yapılan kontroller ile sığırda bulunan tüberkülozun varlığı kesinleşirse hayvana gerekli bakım yapılması için hayvanın sürüden ayrılması ile gerekli kontroller yapılırken; kesin tedavisinin olmadığı belirtilmektedir. İnsanlarda bulunan sığır tüberkülozun gerekli tetkikler ile anlaşılmasının ardından uygun ilaç tedavisi ile vücuttan atılması sağlanır. Böylece insanda bulunan sığır tüberkülozu etkilerinin azaltılması sağlanır.
" } ] }