{ "title": "Sığır Yetiştiriciliği", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Sigir-Yetistiriciligi-88.jpg", "date": "22.01.2024 01:33:10", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Sığır yetiştiriciliği, Ülkemizde et ve süt ihtiyacını karşılamak için yaygın olarak sığır besiciliği yapılmaktadır. Gerek yerli ırk sığırlarla gerekse ithal sığırlarla sığır yetiştiriciliği yapılmaktadır. Sığır yetiştiriciliği birçok ürünün ham maddesinin üretiminde çok önemli yere sahiptir.

Sığır yetiştiriciliğinin amaçları
Sığır yetiştiriciliği insan gıdalarının üretimim için çok önemli bir sektördür. İnsanların et, süt, sucuk, pastırma, kavurma, peynir, yoğurt gibi gıdaların üretiminde sığır besiciliği önemli yer tutmaktadır. Sığır besiciliği deri endüstrisinde de önemli bir yere sahip olup ayakkabı, çanta yapımında sığır derisi ham madde olarak kullanılmaktadır. Sığır yetiştiriciliği tarla bitkilerin, park ve bahçe çimlerinin gübre ihtiyacının karşılanmasında da önemli bir yer tutmaktadır. Hayvan dışkılarının elenip işlem görerek gübre yapımında kullanılmaktadır. Günümüz teknolojisinin artması ile de hayvan dışkılarından biyogaz üretimi sığır yetiştiriciliğini önemli kılmaktadır.

Sığır yetiştiriciliği ile elde edilen ürünler
Ülkemizde sığır yetiştiriciliği

Sığır yetiştiriciliğinde ülkemizde güncel resmi verilere göre yaklaşık 15 milyon sığır bulunmaktadır. Ülkemizde sığır işletmelerinde toplamda altı milyona yakın süt veren sığır sayısı vardır ve yıllık on yedi milyon ton süt üretimi yapılmaktadır. Ülkemiz sığır işletmelerinde kesilen sığır sayısı yaklaşık dört milyon civarında olup yıllık et üretimi on iki milyon ton civarındadır. Sığır yetiştiriciliği işletmeler açısından çok karlı bir iş olup günden güne de yaygınlaşan bir sektördür. Gelişen teknoloji sığır yetiştiriciliği entegre tesisleri kurulmuş olup hijyen şartları göz önünde bulundurularak sağlıklı gıda üretimi amaçlanmıştır. Sığır yetiştiriciliği kapalı besi veya açık besi olarak yapılmaktadır. Açık besi ve kapalı besinin birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Sığır yetiştiriciliğinde geniş mera bulunan bölgelerde yetiştiricilik maliyetleri düşmektedir. Fakat idare ve sevk maliyetleri artmaktadır. Kapalı besi sığır yetiştiriciliğinde ise idare ve sevk konusu kolaylaşır ancak yem ve bakım maliyetleri artmaktadır.
" } ] }