{ "title": "Süt Sığırı Yetiştiriciliği", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Sut-Sigiri-Yetistiriciligi-51.jpg", "date": "21.01.2024 10:30:44", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Süt Sığırı Yetiştiriciliği birçok üretici tarafından tercih edilen amacı kar elde etmek olan ekonomik bir faaliyettir. Bu sektörde rekabet oldukça fazladır. Rekabetin fazla olması işi yaparken bilgi olmadan sadece tesadüfi hareket etmenin çok yanlış olduğunu göstermektedir.

Çok sayıda işletmede süt sığırı yetiştiriciliği yapılmaktadır ama bu işletmelerin tamamı başarılı değildir, başarılı olarak bu işi yapanların sayısı azdır. Süt inekçiliği yalnız başına sektörün önemli bir parçasıdır. Sığır yetiştiriciliği ile alakalı olan faaliyetlerin tümü bu sektör içinde yer almaktadır.
Süt inekçiliği yapmakta olan bir sektör yukarıda verilen aşamaları unutup sadece işletme amacının süt elde ederek pazarlamak sanırsa başarılı olamaz. Bu şekildeki anlayış işletmeyi önlenmesinin imkânı olmayan iflasa sürükler. Bu nedenle her aşama oldukça önemlidir. Dünyada son 20 yıl içinde meydana gelen gelişmelere bakıldığında gelişmekte olan ülkelerde bu faaliyetleri yapan işletmelerin devamlı olarak büyüme gösterdikleri gözlemlenir. Büyük işletmeler bulundukları ülkenin hem süt hem de kırmızı et ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumdadırlar. Süt sığırcılığının başarılı olabilmesi için uyulması gereken bazı kurallar vardır;

Yem: Bir süt sığırı ortalama ağırlığının yüzde 1 ile yüzde 1,5'ini kaba yemden sağlaması gerekir.

Verimi yüksek ineklerin seçilmiş olması: Önemli bir faktördür. Yüksek verimli inekler işletmeleri ayakta tutacak en önemli etkendir. Hem et hem süt verimi önemlidir.

Bilgili ve yeteneği olan işletmecilerin işi yapması: İşin ehli olmayan işletmeciler olayı çok basite indirger ve sadece süte odaklanır.

Doğru pazarlama stratejisi: Elde edilen ürünler doğru pazarlama ile ihtiyaç sahibine ulaştırılabilir.

Bu faktörlere uyulması süt sığırı yetiştiriciliği işinin doğru yapılmasını sağlar.
" } ] }