{ "title": "Tibet Sığırı", "image": "https://www.inekler.gen.tr/images/Tibet-Sigiri-13.jpg", "date": "19.01.2024 17:29:34", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Tibet Sığırı: Anavatanı Moğolistan ve Khangai dağlarıdır. Çift parmaklılar takımından, boynuzlugiller familyasına ait, uzun tüylü ve kamburlu bir sığır türüdür. Güçlü yapısı, derisinin kalınlığı ve soğuk hava şartlarında kendisini koruyan tüyleri ile birçok hayvanın dayanamadığı, sert iklimin hâkim olduğu yerlerde yaşayabilen ve yük taşımacılığında da kullanılan bir tür. Tibet sığırı, sahip olduğu özelliklerden dolayı Orta Asya'da, yüksek ve soğuk olan bölgelerde yetiştirilmektedir. Bulmacalarda da sıklıkla karşımıza çıkan tibet sığırı sorusuna 'seba' yanıtı verebileceğimiz, bu cevaba alternatif olarak 'yekseba'da diyebileceğimiz bir hayvan çeşididir.

Tibet Sığırı Özellikleri Nelerdir?

Tibet sığırı özellikle Tibetlilerin yaşamında büyük bir yere sahiptir. Tibet'in soğuk, karlı yaylalarına çok iyi uyum sağlamaları, Tibetliler tarafından tercih edilme nedeni olmuştur. Halk arasında bu özelliğinden dolayı 'yükseklerin gemisi' 'olarak anılır. Çok yüksek yerlere ve soğuk iklime sahip olan coğrafyalarda uyum sağlayabilen bu tür, yaklaşık 6000 metre yükseklikte yaşayabilir. Yaşam alanları ağaçsız arazilerdir. Otlar ve diğer bitkileri yiyerek beslenirler. Yak ismi türün erkeğini tanımlamak için kullanılsa da günümüzde iki tür içinde kullanılmaktadır.

Evciller ve yabaniler olmak üzere ayrılırlar. Evcilleri, büyük evcil bir grubun üyeleri olmasının yanında sürü halinde yaşayan hayvanlardır. Tibet sığırının yabanileri ise vahşi bir yak nüfusuna sahiptir. Yabani tibet sığırlarının, boyu 2 metreye kadar ulaşırken evcil olanlar bunun yarısı kadardır. Vahşi yaklar 1000 kg ağırlığa ulaşabilir. Evcil yakların erkekleri ise 400-500 kg, dişileri 270-290 kg'dır. Karın bölgelerinde oldukça yumuşak ve uzun tüylere sahiptirler, bu tüyler onları soğuktan korumaya yarar. Uzun tüylü olmalarının yanı sıra derileri kalındır. Yabanileri siyah ve kahverengi iken, evcil tibet sığırının beyaz renge sahip olanları da vardır.

Tibet sığırının, dişilerinde ve erkeklerinde ay biçiminde boynuzlar bulunur. Kısa bacaklı ve iri ayaklı olmasının yanında kılsız bir burna sahiptir. Ayrıca geviş getiren bir hayvan türüdür. Bu özelliklerin dışında akciğerleri de çok iyi gelişmiştir.

Gebelik süreleri on aydır ve sonbaharda yavrularlar. Yabani tibet sığırlarının dişileri sadece dişi sürüleriyle yaşarlar. Erkekler ise tek başına yaşamlarını sürdürür.

Tibet Sığırın Verim Özellikleri ve Yaşadığı Coğrafya

Ayakları yere sağlam basar ve bacakları çok güçlüdür, bu özelliklerinden dolayı yük taşımacılığında kullanılan hayvanlardır. Öyle ki 100-150 kg yükü çok hızlı yol katederek 25-30 km taşırlar.

Kolay doğurabilen bu hayvanların etleri çok lezzetlidir. 560-740 litreye kadar süt verirler. Bu sebepten dolayı sütünden, tüyünden ve etinden yararlanılır.

Tibet sığırlarının yağı kandil yapımında, tezeği ise gübre olarak kullanılır. Kuyruğu tuğ, atın gerdanına takılan kutas ise tüyünden faydalanılarak yapılır. Yününden ip ve çorap örülür. Uzun kuyruk tüyü ise nişan, sinek kovucu ve süs olarak değerlendirilir. Soğuğa ve olumsuz hava şartlarına direnebilen bu tür hastalığa ve bakımsızlığa da olağanüstü direnç gösterir.

Hindistan, Çin, Afganistan, Tibet ve Nepal'de türlerine rastlanır.
" } ] }