Ankole-watusi Sığırı
Ankole-Watusi Sığırı, M. Ö 4.000 yıllarından beri Afrika'da Nil nehri civarında yetiştirildiği varsayılmaktadır. Anavatanı Mısır'dır. Mısır sığırı olarak da bilinmektedir. Etiyopya üzerinden Güney Afrikaya yayılmıştır. Ankole-Watusi ile Zebu Sığırını melezleyerek Sagan ırkını elde etmişlerdir. Sagan ve yerli birçok sığırın atası olarak bilinmektedir.
1800 yıllarından itibaren farklı ve dikkat çekici görüntüsü nedeniyle Avrupa, Avusturalya ve Amerka'daki birçok hayvanat bahçesinde gösterime sunulmuştur.
Sahra Bölgesinde, Mısır sanatında ve piramit duvarlarında Eski Kaya resimleri ve Ankole-Watusi sığırının tasvirleri görüldüğü belirtilmektedir. Bu ırk Afrika kabilelerine para, yiyeyecek ve kabile statüsü sağlamıştır. En uzun boynuzlu ve iri olan Ankole-Watusi Sığırı hep krallara ait olmuş ve kutsal sayılmışlardır. Bazılarının boynuz uzunluğunun 3.4 metreye kadar ulaştığı belirtilmektedir.
Ankole-Watusi Sığırı Özellikleri Nelerdir?
Genellikle kızıl, kahve ve siyah renktedirler. Boynuzları 2.4 metreye kadar büyür ve boynuzları çok güçlü ve simetrik bir yapıya sahiptir. Boynuzları sayesinde sıcak iklimlerde kan dolaşımını sağlayarak vücut sıcaklığını ayarlarlar. -6 ile 50 derece arası sıcaklığa dayanırlar. Erkek Ankole-Watusi Sığırının kilosu 530 ile 740 kg arasındayken, dişilerini ağırlığı 410-540 kg arası olduğu bilinmektedir. Yeni doğan buzağıları ise 14 ile 23 kg arasındadır. Zor şartlara dayanıklı bir ırktır.
Ortalama 20 yıl yaşarlar.
Ankole-Watusi Sığırının, sütünde %10 civarında yağ oranı bulunmaktadır. Yüksek orandaki bu yağ nedeniyle bazı yetiştiriciler tarafından melezleme yapılarak kullanılmaktadır. Süt üretimi genellikle açık alanlarda otlatılarak elde edilir ve yeni doğan buzağıların çok fazla süt emmelerine izin verilmez, yeterli beslenemeyen bazı buzağılar bu nedenle genç yaşta ölürler. Ankole- Watusi Sığırı 1989 yılında ırk olarak kabul görmüş ve etinin kolesterolü düşürdüğü bilimsel çalışmalar ile ispatlanmıştır.
20.01.2024 02:55:10
Ankole-watusi Sığırı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|