İnek Çeşitleri
İnek Çeşitleri, Ülkemizde inek çeşitleri genellikle süt üretimi için yetiştirilmektedir. Türkiye'nin kendine has inek çeşitleri olduğu gibi, dünyanın çeşitli yörelerinden gelerek Türkiye'nin iklimine uyum sağlayan ve yetiştirilen türler ile bu türler ile kendi ülkemizde yetişen ırklardan melezleme ile üretilmekte olan inek çeşitleri de bulunmaktadır.
Yerli Sığır Çeşitleri- Yerli Kara: isminde olduğu gibi kendisi de kara olan bir inek çeşididir. Boyu alçak, bedeni uzun yapılı, boynuzları kısa yapılıdır. Et ve süt verimi düşük bir hayvan olup, iyi bir besi tutmaz.
- Doğu Anadolu Kırmızısı: Bulunduğu bölgeden ve rengi nedeniyle bu isim verilmiştir. Bu inek çeşidi Doğu Anadolu'da yaygın haldedir, açık kırmızıdan, kestaneye doğru değişen renkleri vardır. Kısa boynuzları kısa, öne doğru eğridir. Bu ineğin bedeni ile göğsü dar yapıdadır. Ufak yapısı olan Doğu Anadolu Kırmızısı Geç gelişen bir ırktır ancak iyi besi tutar. Türkiye'de en çok bu ineğin eti tüketilir.
- Boz Irk: bu tür Ege ve Marmara da yaygın olup, açık renkli bir inektir. Bazı hayvanlar koyu kül rengine olmasına rağmen genellikle gümüş rengindedir. Gözlerinin çevresinde siyah halkası vardır. Bu inek çeşidi çok iri yapılıdır. Bu hayvanların en belirgin özelliği iyi besi tutmaları ve sağlam bir yapıya sahip olmalarıdır.
- Güney Anadolu Kırmızısı: Daha çok Güney Anadolu'da yetiştirilir. Rengi açık sarı, koyu kırmızı arası tonlardadır.
Belirgin özellikleri; yüksek boylu ve uzun bacaklıdır. Çabuk gelişir. 3 yaşında doğum yapar. Süt verimi çok iyidir.
Yöresel İnek Çeşitleri- Kırım Sığırı: Kırım Bölgesine aittir. Kırmızı tonlarında, iri yapılıdırlar. 1500 kg civarında süt verebilir.
- Zavot Sığırı: Kafkasya'dan Kars yöresine gelen inek çeşitleridir. Simental ile İsviçre Esmeri melezidir. Süt verimi 1500 kg. Civarıdır.
- Maraş Sığırı: Maraş'ın ufak yapılı, kırmızı ineğidir. Yerli Kara ırk ile Güney Anadolu Kırmızısı veya Doğu Anadolu Kırmızısı ile melezleşme sonucu üretilir.
Kültür İnek Çeşitleri- Holştayn: Marmara ve Ege bölgesi ile daha sonradan Akdeniz de yaygınlaştı. Deri rengi siyah beyaz olduğundan kolay tanınır. İri yapılı hayvanlar olup, Amerika'dan gelenlerin süt, Hollanda'dan gelenlerin et yönü güçlüdür.
- Jersey: Ana vatanı Avrupa'da Jersey adasıdır. Türkiye'ye Amerika'dan geldiler. Karadeniz'de üretilirler. Ufak, sevimli, hassas yapılıdır. Renkleri açık kahverengiden koyu kahverengiye doğru değişir. Süt verimi yüksek ancak çok yağlıdır.
- Montafon: İsviçre ırkı bir inek çeşididir. Esasen esmer bir ırk olmasına rağmen Montafon olarak bilinir. Gövdeleri çok iri, süt ve et verimi çok yüksek, besi tutması en iyi bir ırklardandır.
- Simental: bu İnek çeşidi de İsviçre ırkıdır. Et verimi yüksektir.
- Brangus: Amerikalı bir ırk olan bu hayvanın et randımanı yüksek ve eti çok çok lezzetlidir.
- Şarole: Fransız ırkı iri bir inek çeşididir. Et randımanı yüksektir.
19.01.2024 21:40:46
İnek Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|