İneklerin Beslenmesi

İneklerin Beslenmesi, ineklerde beslenme tıpkı insanlarda olduğu gibi dengeli ve düzenli olmak zorundadır. Bir ineğin beslenmesi, hayvanın içinde bulunduğu durumdaki ihtiyacına göre değişiklik göstermektedir. İneklerin beslenmesi için dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar ineğin vücut ağırlığı ne kadar süt verimi olduğu, sütte bulunan yağ oranı ve hayvanın o dönem içerisinde laktasyon döneminde olup olmadığı ile alakalıdır.
Aynı gurup içerisinde bulunan ineklere aynı miktarda yem vermemek maliyetleri büyük ölçüde etkileyen faktörler arasındadır. Yüksek verimi olan inekler, sindirilme derecesi yüksek daha kaliteli yemler ile beslenirken, düşük verimli inekler ise daha düşük kaliteli yemler ile beslenmelidir.

İneklerin beslenmesi nasıl olmalıdır?


İneklerin beslenmesinde kullanılan yemler kaba yemler ve keşif yemler olmak üzere başlıca iki ana grup altında incelenir. İneklerin beslenmesi için kullanılan kaba yemler, çayır ve meralarda kendiliğinden otlanma şeklinde ve her türlü kuru ot, kök ve yumru içeren besinler ile olmaktadır. Keşif yemler ise kaba yemlere oranla daha nitelikli yemlerdir. Bunlar, mısır yulaf ve arpa gibi tane içerikli yemler, ayçiçeği pamuk gibi yağlı tohum küspeleri, kepek gibi değirmen artıklarından oluşan yemler, et, balık ve kemik unu içeren hayvansal yemler, ayrıca tuz, vitamin ve minerallerden oluşur.

İneklere bir gün içerisinde ihtiyaçlarına göre verilen yem miktarları kaba ve keşif yemlerin toplamından oluşmaktadır.
İneklerin beslenmesi, yaşama payı rasyosu ve verim payı rasyosuna göre yapılmaktadır.

İneklerin verim oranına göre günlük olarak enerji, protein, mineral ve vitamin ihtiyaçları karşılanmalıdır. İneklerin beslenmesinde tek yönlü değil de keşif yemlerden çeşit olarak faydalanmak gerekir. Beslenme de verilen yemler hayvanın sindirim sistemini yoracak ve yük bindirecek şekilde verilmemelidir. Bu durum sindirim sistemi ile ilgili aksaklıklar olmaması açısından çok önemlidir.

Süt ineklerinde süt verimi laktasyon dönemimin sonlarına doğru düşmektedir. Bu durumda inek hala süt vermesine rağmen ilk dönemlerdeki verimi olmayacağından yem oranı da bu duruma göre yeniden belirlenmelidir.

İneklerin beslenmesi de belli bir denge ve öğün gerektirdiğinden ineğin ihtiyacına göre günlük hazırlanan yem rasyosu 3 eşit öğüne bölünerek verilmelidir. Bir yem çeşidinden diğerine geçişte 3 gün baz alınmalı ve bu geçiş azar azar olacak şekilde yapılmalıdır. Bir anda yapılan rasyo değişikliği ineğin rumen mikroorganizmasını olumsuz etkileyerek hastalanmasına neden olmaktadır.

İneklerin beslenmesinde kullanılan mısır, arpa, buğday yulaf ve çavdar mümkün olduğunca kırılarak ve ezilerek verilmelidir. İneklerin günlük olarak her 100 kg ağırlığı için 2 kg ot tüketmesi gerekmektedir ve inekler beslenmede yedikleri yem çeşidine göre bir gün içerisinde 30-60 litre su tüketirler.

İneklerin beslenmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus hayvanın önünde sürekli 15 derecelik bir ısıda temiz içme suyu ka bulunmasıdır. İneklerin beslenmesi için tüketilen yemlerden kaba yemler ineğin yaşama payını sağlarken keşif yemler tamamen ineğin süt verimi ile alakalıdır.
21.01.2024 05:09:54
İneklerin Beslenmesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

İneklerin Beslenmesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "İneklerin Beslenmesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İnekler Kaç Ayda Doğurur

İnekler Kaç Ayda Doğurur, İnek, dünyanın her tarafında yetiştirilebilen evcil bir türdür. Ortalama yirmi ile otuz yıl kadar yaşarlar. Geviş getirme yöntemi i...
Devamını Oku

İneklerin Özellikleri

İneklerin özellikleri, insanların faydalanması bakımından oldukça fazladır. Yani bizler bu hayvanların sütünden, etinden ve derisinden fayda görmekteyiz. Tab...
Devamını Oku

İnek Cinsleri

İnek cinsleri, büyükbaş hayvanlar olarak bilinen inek cinsleri et ve süt verimlerine göre yerli, kültür ve melez ırk olmak üzere üç ana bölümde inceleni...
Devamını Oku

Hollanda İneği

Hollanda ineği, Anavatanı Hollanda olan bu inek türü genellikle Hollandan ın Frizya bölgesinde yetiştirilmektedir. Frizya halkı bu konuda çok hassas olduklar...
Devamını Oku

Angus İnek

Angus İnek, Anavatanı İskoçya'nın Angus ve Aberdeenshire bölgelerine özgü bir sığır ırkıdır. Melezlenmesi ile tanınan bu inek et verimi açısından yoğun olara...
Devamını Oku

Limuzin İnek

Limuzin İnek: yetiştiriciliği, ülkemizde son zamanlarda yaygın hale gelmiştir. Limuzin inek ırkı yetiştiriciliği aslında etçi sığır ırk özelliği ...
Devamını Oku

İsveç Kırmızısı Sığırı

İsveç Kırmızısı Sığırı; bu sığır ırkı İsviçre ülkesinin en değerli sığır ırkıdır. Melez ırktan gelen isviçre kırmızısı sığırı Ayrshire sığır ırkı ve Shorthor...
Devamını Oku

İnek Nerede Yaşar

İnek nerede Yaşar, ineklerin yaşamını sürdürdüğü, beslendiği ve bakımlarının yapıldığı alana ahır adı verilir. Ahırlar hayvanları kötü şartlardan koruyacak ş...
Devamını Oku

Montofon

Montofon; En çok süt veren inekleri arasındadır. Verdikleri süt de kiloları da oldukça fazladır. Süt üretiminin yanında et üretimi için de oldukça elverişlid...
Devamını Oku

Montbeliard Sığırı

Montbeliard Sığırı, Ana yurdu Fransa'nın Montbeliard bölgesi olan büyükbaş hayvan ırkıdır. Bu sığırın erkek olanları kırmızı holstein ile melezleme amaçlı ku...
Devamını Oku

Etçi Sığır Irkları

Etçi sığır ırkları; Gerek ülkemizde gerek dünyada birçok sığır türü vardır. Etçi sığır ırklarının yetiştirilmesi genellikle insanların et ihtiyaçlarını karşı...
Devamını Oku

Blonde D’aquitaine Sığırı

Blonde d'Aquitaine Sığırı, Ana yurdu Fransa'nın güneybatısı olan büyükbaş hayvan ırkına mensup bir inektir. Boynuzlu bir yapıya sahip bu hayvanın post rengi ...
Devamını Oku

Normande Sığırı

Normande Sığırı; ırkı en yaygın Fransa ülkesinde yetiştirilir. Adını ise Fransa ülkesinin Kuzeybatı bölümünde bulunun Nomandie bölgesinden alır. Hemen hemen ...
Devamını Oku

Sütçü Shorthorn

Sütçü Shorthorn, İngiltere'nin Durham bölgesi ve York bölgesinde yaşamaktadır. On sekizinci yüzyılda shorthorn ırkı ile durham ırkı melezleştirilmiştir ve da...
Devamını Oku

Kara İnek

Kara inek: Yerli olan bu inek ırkı çok yaygın olarak orta Anadolu bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kara inek ırkının boynuzu ve kısa boyu ile k...
Devamını Oku

Brangus Sığırı

Brangus sığırı, 1900'lü yılların başında Amerika'da bir besici tarafından keşfedilen sığır brahman ırkı sığır ile angus sığırının çiftleştirilmesi ile meydan...
Devamını Oku

Alman Sarı Sığır Irkı

Alman sarı sığır ırkı, ana vatanı Almanya ülkesidir. Renk olarak kırmızı bir görümüne sahiptir. Kalın ve iri bir gövdeye sahip olan Alman sarı sığırı...
Devamını Oku

İneklerin Çiftleşmesi

İneklerin çiftleşmesi, yetiştiriciler açısından önemli bir konudur. Çünkü yetiştiriciler her inekten bir yılda yavru almayı hedefler. Bunun içinde ineklerin ...
Devamını Oku

Limuzin Sığırı

Limuzin sığırı, Anavatanı Fransa'nın Limousin kenti olan limuzin sığırı 1886 yılında resmi adına kavuşmuştur. İlk zamanlar yalnızca süt üretimi için y...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İnekler Kaç Ayda Doğurur
İnek Dili
İneklerin Özellikleri
İnek Cinsleri
Hollanda İneği
Son Forum Konuları
Lezzetli Et
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024