Normande Sığırı
Normande Sığırı; ırkı en yaygın Fransa ülkesinde yetiştirilir. Adını ise Fransa ülkesinin Kuzeybatı bölümünde bulunun Nomandie bölgesinden alır. Hemen hemen bin yıldır yetişmekte olan bir ırktır. Normande sığır ırkı et ve süt verimi açısından niteliklidir, kombine verimi açısından da sık kullanılır. İkinci Dünya Savaşı esnasında Normande sığır ırkında azalma olmuştur.
Başlangıç olarak güney Afrika ülkelerinde ticareti başlamıştır. Ardından diğer ülkelerde de yetiştiriciliğine başlanmıştır. 1890 senesinden sonra kısa zaman içinde en çok tercih edilen sığır ırkı olmuştur. İhracatı ile sayıca artmış ve diğer sığır ırkları ile melezleştirme çalışmaları yapılmıştır.
Normande Sığırı Özellikleri Nelerdir?- Normande sığırı genel olarak beyaz üstü kahverengi veya siyah lekelerden meydana gelen bir görünüme sahiptir.
- Normande sığırının kafa yapısı diğer ırklara göre daha küçüktür.
- Normande sığırı boynuzları küçük olan bir ırktır.
Normande Sığırı Verim Özellikleri Nelerdir?
Normande sığırı döl verimi açısından oldukça iyidir. Doğum sonrası buzağılar erken erken gelişebilme özelliğindedir. Normande sığır ırkı FQRN kalite tesciline sahiptir. Eti kaliteli ve oldukça lezzetlidir. Et de kalite ödülleri vardır. - Erkekte canlı ağırlık; 900-1100 kg aralığındadır.
- Dişide canlı ağırlık; 550-680 kg aralığındadır.
- Erkekte yavru doğum ağırlığı; 45 kg
- Dişide yavru doğum ağırlığı; 30 kg
- Laktasyon süt verimi; 6200 litre
- Protein oranı; %3,4
Normande Sığır Irkına Has Nitelikler
Peynir yapımı için sık olarak kullanılır.
Normande sığırının yavrularının iştahı oldukça iyidir ve hızlıca gelişirler. Döl verimleri fazladır. Normande sığırının annelik içgüdüsü oldukça yüksektir. Ömürleri uzun, hastalıklara ve farklı hava şartlarına dayanıklıdırlar.
21.01.2024 13:18:30
Normande Sığırı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|