Sığır jelatini, Jelatin hayvan kemiklerinden türetilmiş olan, renksiz, saydam, tatsız, kırılgan ve katı halde olan bir maddeye denir. Jelatin ilaç, gıda, kozmetik ve fotoğraf ürünlerinde alanlarında kullanılmaktadır. Bunların dışında kullanıldığı alanlar tatlılar, sakızlı şekerlemeler, yoğurt ve dondurmadır. Jelatinler belirttiğimiz gibi renksiz olmasının yanında kokusuz ve toz halinde olan bir üründür.
Jelatinler genellikle sığır hayvanın kemik kıkırdak ve kollajenlerinden doğal olarak elde edildiğinde sağlıklı diyet için önemli bir ürün haline gelmektedir.
- Cilt sağlığı: Jelatinler hayvanlardan alınan kemik kıkırdak ve kollajenlerden oluştuğu için ciltte iyileştirici bir etkiye sahiptir.
- Kırışıklıklar: İnsanlarda cilt yüzeyinde bulunan kollajenler yirmili yaşların geçilmesinden sonra gitgide azalmaya başlar bu tür durumlarda sığır jelatini kullanımı vücutta eksilen kollajenin artmasına destek verir.
- Saç, tırnak ve dişler: Özellikle yüne bu uzuvlarda da kollajenin olumlu etkisi yaş ilerledikçe azalma gösterdiğinde hepsinin direncinin artmasında kullanılır.
- Çatlak ve selülitler: Cilt yüzeyinde oluşan yırtık ve selülitlerin doğal olarak oluşumunu engellemede yine sığır jelatinleri kozmetik ürünleri içerisinde kullanılmaktadır.
- Kilo verme bağırsak hasarı ve sindirim: Sindirim sisteminde meydana gelen rahatsızlıklarda da ilaç sektöründe kullanılarak tedavi edici ilaçların üretiminde sığır jelatini kullanılmaktadır.
- Yara onarımı ve kas bakımı: Cilt yüzeyinde meydana gelen yaralanmalarda ve içten kas gelişimini kuvvetlendirmek içinde yüne birçok ürün içerisinde kullanılan sığır jelatini insanların birçok sorununda aktif olarak kullanılmaktadır.
Sığır jelatinin zararları nelerdir?
Sığır jelatini hayvansal bir protein olup, insan sağlığı açısından kullanılmaktadır. Bunun yanında birçok gıda ürünü içerisinde kullanılan jelatinin dünya ülkelerinde genellikle domuz jelatini kullanılır. Ama ülkemizin inancı gereği domuz jelatini içeren ürünlerin satışı veya kullanımı uygun görülmediğinden alternatif olan sığır jelatini kullanılır.
- Her ne kadar besleyici bir etkiye sahip olsa da sığır jelatini aşırı ve fala tüketimde karaciğer ve böbreklerde işlevlerini olumsuz etkileyici bir yapıya sahiptir.
- Sığır jelatini proteinin yani kollajenin emilimi çok zor olduğundan karaciğer ve böbrekler iki katı çalışmak zorunda kalmaktadır.
- Bağışıklık sistemini zayıflatır.
- Karaciğer ve böbreklerin aşırı çalışmaları hastalanma risklerini yükseltir.
- Uzun vadede sığır jelatini içerikli ürünlerin kullanımı kalp yetmezliği ve şeker hastalıklarına neden olur.
- Ürünlerde kullanılan sığır jelatini kanda pıhtılaşma meydana getirir. O nedenle de ileride trombo eğilimi olan kişilerin içeriğinde sığır jelatini kullanılan gıdaları tüketmemeleri gerekir.
- Bazı hassas yapıya sahip kişilerde kızarıklık ve deri döküntülerine neden olur.
- Vücutta kan pıhtılaşmasını tetiklediği için vücudunda varis gibi rahatsızlıkları olan kişilerin sığır jelatini içeren ürün ve gıdalardan uzak durması gerekir.
- Aynı zamanda genelde sıvı ve şekerleme ürünlerinde tatlandırıcı ve görsellik için kullanılıyor olması da kişilerin aşırı kilo almalarına neden olur.
- Bu aşırı kilo sonucunda da kişilerde kalp damar hastalıkları oluşabilmektedir.
Her ne kadar sığır jelatini ürünü birçok alanda özellikle gıda sektöründe kullanılmasının kişiler için olumlu yanlarında ziyade olumsuz yanları vardır. Dini inanışları gereği jelatinin domuz jelatini olup olmadığının da güvence altına alınmamasından ötürü de bu ürünün kullanıldığı gıdalar tereddütle tüketilmektedir.
19.01.2024 02:32:48