Sığır Yetiştiriciliği

Sığır yetiştiriciliği, Ülkemizde et ve süt ihtiyacını karşılamak için yaygın olarak sığır besiciliği yapılmaktadır. Gerek yerli ırk sığırlarla gerekse ithal sığırlarla sığır yetiştiriciliği yapılmaktadır. Sığır yetiştiriciliği birçok ürünün ham maddesinin üretiminde çok önemli yere sahiptir.

Sığır yetiştiriciliğinin amaçları

  • Et ve et ürünleri ihtiyacını sağlamak.
  • Süt ve süt ihtiyacını karşılamak.
  • Deri, çanta ve ayakkabı sanayisine ham madde ihtiyacının karşılanması.
  • Sakatat ihtiyacının karşılanması.
  • Doğal gübre üretimi sağlamak.
  • Biyogaz üretiminin sağlanması.
Sığır yetiştiriciliği insan gıdalarının üretimim için çok önemli bir sektördür. İnsanların et, süt, sucuk, pastırma, kavurma, peynir, yoğurt gibi gıdaların üretiminde sığır besiciliği önemli yer tutmaktadır. Sığır besiciliği deri endüstrisinde de önemli bir yere sahip olup ayakkabı, çanta yapımında sığır derisi ham madde olarak kullanılmaktadır. Sığır yetiştiriciliği tarla bitkilerin, park ve bahçe çimlerinin gübre ihtiyacının karşılanmasında da önemli bir yer tutmaktadır. Hayvan dışkılarının elenip işlem görerek gübre yapımında kullanılmaktadır. Günümüz teknolojisinin artması ile de hayvan dışkılarından biyogaz üretimi sığır yetiştiriciliğini önemli kılmaktadır.

Sığır yetiştiriciliği ile elde edilen ürünler

  • Sucuk
  • Salam
  • Sosis
  • Pastırma
  • Kavurma
  • Peynir
  • Yoğurt
  • Kaşar
  • Kaymak
  • Deri

Ülkemizde sığır yetiştiriciliği


Sığır yetiştiriciliğinde ülkemizde güncel resmi verilere göre yaklaşık 15 milyon sığır bulunmaktadır.
Ülkemizde sığır işletmelerinde toplamda altı milyona yakın süt veren sığır sayısı vardır ve yıllık on yedi milyon ton süt üretimi yapılmaktadır. Ülkemiz sığır işletmelerinde kesilen sığır sayısı yaklaşık dört milyon civarında olup yıllık et üretimi on iki milyon ton civarındadır. Sığır yetiştiriciliği işletmeler açısından çok karlı bir iş olup günden güne de yaygınlaşan bir sektördür. Gelişen teknoloji sığır yetiştiriciliği entegre tesisleri kurulmuş olup hijyen şartları göz önünde bulundurularak sağlıklı gıda üretimi amaçlanmıştır. Sığır yetiştiriciliği kapalı besi veya açık besi olarak yapılmaktadır. Açık besi ve kapalı besinin birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Sığır yetiştiriciliğinde geniş mera bulunan bölgelerde yetiştiricilik maliyetleri düşmektedir. Fakat idare ve sevk maliyetleri artmaktadır. Kapalı besi sığır yetiştiriciliğinde ise idare ve sevk konusu kolaylaşır ancak yem ve bakım maliyetleri artmaktadır.
22.01.2024 01:33:10
Sığır Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sığır Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sığır Yetiştiriciliği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İnekler Kaç Ayda Doğurur

İnekler Kaç Ayda Doğurur, İnek, dünyanın her tarafında yetiştirilebilen evcil bir türdür. Ortalama yirmi ile otuz yıl kadar yaşarlar. Geviş getirme yöntemi i...
Devamını Oku

İneklerin Özellikleri

İneklerin özellikleri, insanların faydalanması bakımından oldukça fazladır. Yani bizler bu hayvanların sütünden, etinden ve derisinden fayda görmekteyiz. Tab...
Devamını Oku

İnek Cinsleri

İnek cinsleri, büyükbaş hayvanlar olarak bilinen inek cinsleri et ve süt verimlerine göre yerli, kültür ve melez ırk olmak üzere üç ana bölümde inceleni...
Devamını Oku

Hollanda İneği

Hollanda ineği, Anavatanı Hollanda olan bu inek türü genellikle Hollandan ın Frizya bölgesinde yetiştirilmektedir. Frizya halkı bu konuda çok hassas olduklar...
Devamını Oku

Angus İnek

Angus İnek, Anavatanı İskoçya'nın Angus ve Aberdeenshire bölgelerine özgü bir sığır ırkıdır. Melezlenmesi ile tanınan bu inek et verimi açısından yoğun olara...
Devamını Oku

Limuzin İnek

Limuzin İnek: yetiştiriciliği, ülkemizde son zamanlarda yaygın hale gelmiştir. Limuzin inek ırkı yetiştiriciliği aslında etçi sığır ırk özelliği ...
Devamını Oku

İsveç Kırmızısı Sığırı

İsveç Kırmızısı Sığırı; bu sığır ırkı İsviçre ülkesinin en değerli sığır ırkıdır. Melez ırktan gelen isviçre kırmızısı sığırı Ayrshire sığır ırkı ve Shorthor...
Devamını Oku

İnek Nerede Yaşar

İnek nerede Yaşar, ineklerin yaşamını sürdürdüğü, beslendiği ve bakımlarının yapıldığı alana ahır adı verilir. Ahırlar hayvanları kötü şartlardan koruyacak ş...
Devamını Oku

Montofon

Montofon; En çok süt veren inekleri arasındadır. Verdikleri süt de kiloları da oldukça fazladır. Süt üretiminin yanında et üretimi için de oldukça elverişlid...
Devamını Oku

Montbeliard Sığırı

Montbeliard Sığırı, Ana yurdu Fransa'nın Montbeliard bölgesi olan büyükbaş hayvan ırkıdır. Bu sığırın erkek olanları kırmızı holstein ile melezleme amaçlı ku...
Devamını Oku

Etçi Sığır Irkları

Etçi sığır ırkları; Gerek ülkemizde gerek dünyada birçok sığır türü vardır. Etçi sığır ırklarının yetiştirilmesi genellikle insanların et ihtiyaçlarını karşı...
Devamını Oku

Blonde D’aquitaine Sığırı

Blonde d'Aquitaine Sığırı, Ana yurdu Fransa'nın güneybatısı olan büyükbaş hayvan ırkına mensup bir inektir. Boynuzlu bir yapıya sahip bu hayvanın post rengi ...
Devamını Oku

Normande Sığırı

Normande Sığırı; ırkı en yaygın Fransa ülkesinde yetiştirilir. Adını ise Fransa ülkesinin Kuzeybatı bölümünde bulunun Nomandie bölgesinden alır. Hemen hemen ...
Devamını Oku

Sütçü Shorthorn

Sütçü Shorthorn, İngiltere'nin Durham bölgesi ve York bölgesinde yaşamaktadır. On sekizinci yüzyılda shorthorn ırkı ile durham ırkı melezleştirilmiştir ve da...
Devamını Oku

Kara İnek

Kara inek: Yerli olan bu inek ırkı çok yaygın olarak orta Anadolu bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kara inek ırkının boynuzu ve kısa boyu ile k...
Devamını Oku

Brangus Sığırı

Brangus sığırı, 1900'lü yılların başında Amerika'da bir besici tarafından keşfedilen sığır brahman ırkı sığır ile angus sığırının çiftleştirilmesi ile meydan...
Devamını Oku

Alman Sarı Sığır Irkı

Alman sarı sığır ırkı, ana vatanı Almanya ülkesidir. Renk olarak kırmızı bir görümüne sahiptir. Kalın ve iri bir gövdeye sahip olan Alman sarı sığırı...
Devamını Oku

İneklerin Çiftleşmesi

İneklerin çiftleşmesi, yetiştiriciler açısından önemli bir konudur. Çünkü yetiştiriciler her inekten bir yılda yavru almayı hedefler. Bunun içinde ineklerin ...
Devamını Oku

Limuzin Sığırı

Limuzin sığırı, Anavatanı Fransa'nın Limousin kenti olan limuzin sığırı 1886 yılında resmi adına kavuşmuştur. İlk zamanlar yalnızca süt üretimi için y...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İnekler Kaç Ayda Doğurur
İnek Dili
İneklerin Özellikleri
İnek Cinsleri
Hollanda İneği
Son Forum Konuları
Lezzetli Et
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024