Et inekleri, et üretimi için yetiştirilen inek türleridir. Bu türler genelikle süt vermez. Küçük yaşlarda besiye çekilerek kilo almaları için beslenirler. Dünyanın et ihtiyacı hemen hemen bu şekilde karşılanmaktadır. Bir çok et ineği türü bulunmaktadır. Bu türler yetişmiş olduğu bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca besi aşamasında verilmiş olan besinler ve bölgenin taşıdığı coğrafi özellikler etin tadını ve yapısını değiştirmektedir. Doğal ortamlarda yetişen ineklerden elde edilmiş olan etler daha lezzetli ve sağlıklıdır.
Et inekleri çeşitleri
Belçika mavisi: Ana vatanı Belçika olan bu et ineğinin yoğun kaslı bir vücut özelliği vardır. Etleri içerisinde bulunan yağ oranları oldukça düşüktür. Bu türün görünüşü mavi alaca bir renkten oluşmaktadır. Bu özelliğinden dolayı Belçika mavisi ismini almıştır. Sadece eti içi üretilen bu inek türünden yüksek miktarda et elde edilmektedir. Et için üretilmekte olan inek türleri arasında en fazla tercih edilenidir.
Angus: Ana vatanı İskoçya olan bu ineğin bir diğer adı ise doddiestir. Eti oldukça kaliteli olan bu inek bir çok bölgede yetiştirmek amacı ile tercih edilmektedir. Bu hayvanın etinin tercih edilmesinde ki en önemli özellik ette bulunan yağ oranının düşük olmasıdır. Ayrıca etinde yağın kas lifleri arasındaki dağılımı oldukça mükemmeldir. Yetişme aşamasında pek zahmet istemiz. Mera ve otlu bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir.
Brahman: Olağan üstü yaşam kabiliyeti bulunan bu türün ana vatanı Hindistan'dır. Her türlü coğrafi özelliklerde rahatlıkla yetişme özelliği olan bu türün soğuk hava olaylarına karşı oldukça dayanıklı olduğu da bilinmektedir. Bunun yanı sıra kuraklığa ve bakımsızlığa karşı oldukça dayanıklıdır. Diğer ineklere göre daha az besin ve daha az su ihtiyacı vardır. Boynunu üstünde hörgücü bulunan bu ineğin eti oldukça lezzetlidir. Et inekleri arasında en fazla tercih edilen bir türdür.
Brangus: Doğuştan boynuzsuz olan bu ineğin rengi siyahtır. Yüksek miktarda et verme özelliğine sahiptir. Bunun yanı sıra etinde bulunan yağ oranı oldukça düşüktür. Zor şartlara karşı oldukça dayanıklı bir özelliği bulunan bu türün yüksek döl verim özelliği de bulunmaktadır.
Charolais: Ana vatanı Fransadır. Et verimi bakımından oldukça zengin olan bu tür bir çok ülke tarafından tercih edilmektedir. Sarımsı bir renk özelliği bulunan bu ineğin hem boynuzlu hem de boynuzsuz türleri bulunmaktadır. Uzun ömürlü bir yapıya sahip olan charolais zor hava şartlarına karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir.